Zwerftocht tussen de sterren

Zwerftocht tussen de sterren
Title: Zwerftocht tussen de sterren
Originele titel: Citizen of the Galaxy
Categorieën: ,
ISBN: 9789029003667
ISBN13: 9789029003667
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.99
Format: Paperback
Op het marktplein van een onbetekenende planeet aan de Rand van de Melkweg wordt de veertienjarige jongen Thorby verkocht als slaaf. Dit is niet de eerste keer: jaren geleden is hij met tientallen andere jongens en meisjes geroofd van zijn thuisplaneet, wat vaker voorkomt in deze woeste regionen. Omdat niemand hem hebben wil, wordt hij verkocht aan een vreemde bedelaar, die hem het vak leert en als een vader voor hem zorgt. Al gauw komt Thorby erachter dat hij een spion is. Als hij jaren later verraden en gedood wordt, is het Thorby's taak om een laatste boodschap van vitaal belang over te brengen. De jongen ontvlucht op een schip van de onafhankelijke Ruimtehandelaars, een fier nomadenvolk dat in schepen tussen de sterren leeft. Thorby wordt door hen geadopteerd. Na lange omzwervingen komt hij op Aarde terecht, waar niemand geloven wil in de barbaarse toestanden die op de verre Randplaneten heersen. Als het mysterie van Thorby's afkomst wordt ontraadseld, krijgt hij tegelijk een kans om een eind te maken aan de barbarij van de Rand...

Naakt op een lendendoek na staat de jonge Thorby op het slavenblok, ergens op een planeet in de wetteloze uithoek van de Melkweg. Verkocht worden is geen nieuwe ervaring voor hem.
Niemand wil hem hebben, maar dan doet een bedelaar een bod op hem. De bedelaar zorgt als een vader voor hem, en leert hem een vak. Niet veel later leert de jongen dat de bedelaar anders is dan hij zich voortdoet. Na een paar jaar wordt de oude man vermoordt, en moet de jongen vluchten om zijn leven te redden. Nu is het zijn taak om een belangrijke boodschap de planeet af te smokkelen.

Na diverse omzwervingen en avonturen belandt de jongen eindelijk op de Aarde. Niemand daar gelooft zijn verhalen over slavernij en de barbaarse toestanden die in sommige delen van de Melkweg bestaan. Als uiteindelijk de afkomst van de jongen ontdekt wordt, krijgt hij de kans om wraak te nemen op de slavenhalers.

Zwerftocht tussen de sterren bestaat in feite in 3 verschillende delen, die allen wel interessant waren, maar de eerste twee delen waren beduiden beter dan het laatste.

Voelde me tot het laatste woord betrokken bij het boek, maar eenmaal uit was ik toch wel teleurgesteld. Het boek leek wel afgeraffeld te zijn, met een abrupt einde, waarbij zeer weinig afgewikkeld werd.

Zou dit boek 4 (of 5) sterren gegeven hebben indien Heinlein de moeite had genomen om er een werkelijk einde aan te maken. Nu blijft nog te veel open. Er waren zeker nog genoeg mogelijkheden voor het laatste deel.

Meer
De Maan in opstand
Het pad van roem
Aan zijn veters omhoog
Zesde colonne1389

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/zwerftocht-tussen-de-sterren/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }