Winterwereld

Winterwereld
Title: Winterwereld
Originele titel: The long winter
Auteur:
Genre:
Series Number: 1
ISBN: 9789083319605
ISBN13: 9789083319605
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.15
Format: ebook
In de nabije toekomst is er een nieuwe ijstijd aangebroken. Sneeuw valt in de zomer. Gletsjers verpletteren complete steden in Noord-Amerika, Europa en Azië. Wereldwijd verlaten mensen hun huizen en trekken naar gebieden waar ze nog wel kunnen overleven. Landen sluiten bondgenootschappen en bereiden zich voor om de laatste bewoonbare zones van de wereld in handen te krijgen. De mensheid balanceert op het randje van de afgrond. Wetenschappers, wanhopig op zoek naar antwoorden, sturen sondes het zonnestelsel in om metingen te doen. Nabij Mars ontdekken ze een mysterieus object dat naar de zon onderweg lijkt. Is dit de oorzaak van de ijstijd? Kan het een overblijfsel zijn van een lang uitgestorven beschaving? De anarchie op de aarde neemt ondertussen toe en een internationaal consortium begint aan een missie om contact te maken. Maar het loopt niet zoals gepland: in de duistere ruimte doet het team een ontdekking die de loop van de menselijke geschiedenis zal veranderen - en mogelijkerwijs zal beëindigen.

Interessante topic. In plaats dat de Aarde opwarmt, wordt die steeds kouder in dit verhaal. Waarom dit is, is een raadsel. Op sommige momenten was de tempo van het verhaal zo traag dat het moeite kostte om er door heen te lezen. De personages waren erg vlak.

James is een wetenschapper, die iets zo afschuwelijks heeft gedaan dat hij daar voor is veroordeelt tot levenslange gevangenisstraf. Als dan blijkt dat er een artefact werd gevonden in de buurt van Mars hebben de NASA en de regering hem echter nodig. Hij word, per helicopter, van de gevangenis naar het Kennedy Space Center gebracht.

Emma is de commandant van een missie in het ISS. Als het ruimtestation wordt getroffen door meteorieten en ruimtepuin, is zij de enige die er het levend van afbrengt omdat zij op dit moment buiten het station was. Zij heeft voldoende zuurstof om het langere tijd uit te houden in haar ruimtepak. Vanuit de Aarde wordt een module gestuurd waarin zij kan ontsnappen naar de Aarde. Als deze module geraakt wordt door ruimtepuin, raakt er van alles defect.

Wat dit boek in de steek liet – het schrijven over de romantische relatie tussen de hoofdrolspelers. Al vanaf de eerste ontmoeting was het al duidelijk dat de hoofdrolspelers een relatie krijgen. Het kostte de auteur echter een lange, lange tijd om dit te bereiken.

Het is onrealistisch dat een persoon als James, binnen een dag plots een volwaardig astronaut zou zijn die later zelfs het commando over een vloot van ruimteschepen krijgt.

Een ander punt van kritiek is het feit dat de overlevende mensen het schijnbaar voor elkaar krijgen om in een korte tijd 9(!) ruimteschepen te bouwen.

Dat Oscar een android was, was mij al vanaf het moment dat hij zijn intrede deed in het verhaal duidelijk. Dat Emma dat niet zag lijkt me vreemd voor iemand met haar opleiding.

In het einde was het een vermakelijk boek, dat het op sommige punten liet afweten.

Meer
De strijd om de Zon2
De Verloren Kolonie3

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/winterwereld/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }