Werken voor de vijand

Werken voor de vijand
Title: Werken voor de vijand
Genres: ,
ISBN: 9789025862473
ISBN13: 9789025862473
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.50
Format: ebook
Albert droomt ervan om vrachtwagenchauffeur te worden. Die droom komt uit, maar op een heel andere manier dan hij had gehoopt. Net als 500.000 andere jongens en mannen wordt hij gedwongen in Duitsland te gaan werken. Voor de vijand.

De droom van Albert komt uit. Alleen op een andere manier dan hij ooit had verwacht. Hij wordt namelijk gedwongen om in Duitsland te gaan werken. Eerst krijgt hij een vervelend baantje, maar dan, op een dag, mag hij de vrachtwagen van de fabriek gebruiken. Sinds die dag rijdt hij goederen voor de Duitsers rond.  Hij voelt zich wel wat ongemakkelijk, hij werkt nu immers voor de vijand.

Veel oudere jongens en mannen (tussen de 17 en 45 jaar) werden gedwongen om in Duitsland te gaan werken voor bedrijven en fabrieken die dringend personeel nodig hebben. Zij werden gedwongen om vliegtuigen en wapens te maken die de Duitsers konden gebruiken in hun strijd tegen de geallieerden [[Een aantal werd ook ingezet in de landbouw, timmerwerkplaatsen etc]]. De opa van Albert werd ook gedwongen om naar Duitsland te vertrekken, nadat er gedreigd werd dat anders zijn vader naar het ‘Oranjehotel’ [[gevangenis in Scheveningen waar o.a. verzetsstrijders werden opgesloten]] zou worden gestuurd.  Hij komt te werken in de autofabriek van Opel, waar hij vliegtuigonderdelen moest maken.  Ontsnappen was geen mogelijkheid, omdat anders zijn vader gestraft zou worden. Uiteindelijk, als hij het niet langer meer kan verdragen, vraagt hij zijn chef om ander werk. In eerste instantie moet hij de latrines schoon maken, maar dan mag hij toch opeens net de Opel Blitz rijden, en daarmee kwam zijn jongens droom uit. Hij wou altijd al graag vrachtwagenchauffeur worden, maar dan het liefst in het bedrijf van zijn vader.  Deze ritten zijn niet zonder gevaar. De vrachtwagen rijdt op een soort gasgenerator, de gevoed moet worden met hout, er vinden regelmatig aanvallen door geallieerden plaats op het Duitse verkeer.  Tegen het einde van de oorlog wordt Albert gedwongen om de directeur van de fabriek en een paar andere hoge bonzen, naar de grens met Zwitserland te brengen. Omdat ze het land niet in mochten, besluiten ze te blijven slapen bij de wagens. De volgende ochtend blijken de directeuren te zijn verdwenen.

Het verhaal is goed te lezen voor kinderen van af ongeveer 11/12 jaar en bevat niet al te gruwelijke momenten.

(Dit boek maakt deel uit van de ‘Vergeten Oorlog’ serie van uitgeverij Leopold).

 

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/werken-voor-de-vijand/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }