Verzet en victorie

Verzet en Victorie
Title: Verzet en Victorie
Auteur:
Genres: , ,
Series Number: 3
Categorie:
Book URL: GoodReads.com
Midden in de oorlog, voor een belangrijk deel op grond van eigen ervaringen in de illegaliteit heeft Norel Engelandvaarders geschreven. Het derde deel speelt in de hongerwinter. De ellende was het grootst, de verdrukking het zwaarst, en tegelijkertijd ontplooide zich het verzet naar alle kanten. Het werd heviger naarmate de bezetter het genadelozer trachtte te onderdrukken. Evert en Jan, terug in Nederland, vechten in het leger van de blauwe overall. Alie en Clara, hun meisjes, strijden op haar manier. De jongelui zijn aanwezig bij de droppings, maken crossings mee, plegen overvallen, worden gevangen en ontsnappen. Er is veel ellende; dit leven is te zwaar om het lang te kunnen dragen. Maar zij volharden en na de donkere nacht gaat eindelijk de zon van de bevrijding op. Victorie! Dit derde deel van Engelandvaarders verscheen oorspronkelijk onder de titel Verzet en Victorie in kloek formaat, vervolgens in een handige volksuitgave, en daarna als slotdeel in de omnibus Engelandvaarders. Thans verschijnt het weer los als pocket onder de titel Engelandvaarders en de ondertitel Verzet en Victorie. Het klassiek geworden jeugd- en volksboek over Nederland in oorlog, verdrukking en verzet, nu in moderne vorm.

Het derde en laatste deel uit de ‘Engelandvaarders’-trilogie van Klaas Norel. Dit boek speelt zich voornamelijk af gedurende de hongerwinter 1944-1945.

Evert en Jan zijn net terug in Nederland en vechten voor de BS (Binnenlandse Strijdkrachten, het verzet). Hun meisjes, Alie en Clare, strijden op hun eigen manier mee.

Ook in dit boek is duidelijk de Christelijke inslag van de auteur te voelen, maar het is nergens beklemmend aanwezig.

Meer
Vuur en Vlam2
Eerste Wacht1
Dagwacht3
Met de rug tegen de muur1

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/verzet-en-victorie-engelandvaarders-3/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }