Vermogen en Wijsheid

Vermogen en Wijsheid
Title: Vermogen en Wijsheid
Auteur:
Genre:
Serie:
Series Number: 3
ISBN: 9789029057127
ISBN13: 9789029057127
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.17
Format: e-book
FitzChevalric de Ziener, bastaardzoon van koninklijken bloede, is opgestaan uit de dood. Hoewel hij in zijn leven daarvoor werd geleid door de gelofte van trouw, die hij aflegde aan de machtige Ziener-koning Vlijm de Listige - door zijn betrekking als koninklijke moordenaar tegen wil en dank - nu is hij vastbesloten de rest van zijn leven anders in te vullen. Ook al komt hij al gauw tot de ontdekking dat de banden die hem met zijn vroegere leven binden niet zo gemakkelijk zijn af te leggen. Nauwelijks is hij bekomen van zijn beproeving, of Fitz wordt door prins Veritas ontboden naar het Bergrijk, waar Veritas op zoek is naar de eeuwenoude, geheimzinnige Ouderlingen. Over deze raadselachtige wezens is weinig bekend, behalve dat zij ooit bezwoeren in tijden van hoge nood de bevolking van de Zes Hertogdommen te zullen bijstaan. En de nood is nu hoog, want de aanvallen van de Rode Kapers op de kusten zijn talrijk en ongekend hevig. Op weg naar het Bergrijk worden Fitz en zijn metgezel, de wolf Nachtogen, aanhoudend nagejaagd door de trawanten van Veritas verradelijke broer, prins Regaal, die geheel onrechtmatig de troon van de Zes Hertogdommen bezet houdt. Daarbij wordt Fitz ook nog eens gekweld door het gemis van zijn dierbaren zijn mentor Chade, Burrich, de oude stalmeester die als een vader voor hem is, en zijn geliefde Mollie, die zijn kind draagt. Als Fitz en de zijnen na tal van avonturen en omzwervingen de Ouderlingen weten te vinden, wacht zowel hem als zijn metgezellen een verbijsterende ontknoping. Dan pas wordt de ware en diepe betekenis van de talenten van Vermogen en Wijsheid hem duidelijk.

Review:
Ik twijfel tussen 3 en 4 sterren. Logischerwijs zou het dus 3.5 moeten zijn, maar helaas, dat kan dus niet.

Nadat ik de eerste twee delen Assassin’s Apprentice en Moordenaar des Koning uit deze trilogie had gelezen viel dit boek een beetje tegen. Het verhaal sleepte maar door en door.

Gezien het einde van ‘Moordenaar des Konings’ had ik verwacht, en gehoopt, dat dit deel er een zou zijn vol met wraak en dat de queeste van Fitz gevuld zou zijn met ontmoetingen met ontzielden de Rode Kapers en het leger van Prins Regaal. Helaas waren deze ontmoetingen spaarzaam, en het grootste deel van het boek ging over de lange, lange reizen die Fitz en zijn gezelschap ondernamen.

Dit boek voelde meer aan als een reisverslag. Hier en daar ontmoette Fitz een aantal mensen, en zette dan wat thee. Bijna iedere vrouw die hij tegenkwam wou met hem naar bed. Kwam dat door de elfenbast die in ruime mate aan zijn thee werd toegevoegd?

Met uitzondering van de wolf Nachtogen waren bijna alle bijrol-spelers enorme kl**tz*ken. Wat Fitz ook deed voor hen, nooit was het genoeg, en verlangden ze meer van hem.

Van het einde had ik meer verwacht, maar eigenlijk was het niet meer dan een samenvatting van het voorgaande en het voelde een beetje gehaast aan. Alsof de schrijfster besefte dat er nog maar een paar pagina’s over waren om de rest van het verhaal in te vertellen.

Een van de dingen die me teleurstelde was de afhandeling met de Rode Kapers. Dit was een zo’n belangrijk onderdeel in de 3 boeken, dat het wat mij betreft een grotere rol had kunnen spelen in het einde. Nu werd het met een paar regeltjes afgedaan.

Meer
Assassin's Apprentice1
Moordenaar des konings2
Het dolende schip5
De Moordenaar van de Nar14

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/vermogen-en-wijsheid-de-boeken-van-de-zieners-3/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }