Van kleermaker tot kapo

Van kleermaker tot Kapo
Title: Van kleermaker tot Kapo
ISBN13: 9789046823651
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.57
Format: ebook
Kleermaker Heinz Bontscheck was een van de ruim 34.000 Joden die Nazi-Duitsland ontvluchtten en in Nederland belandden. Na verraad door zijn zwager kwam hij via Westerbork in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht. Daar werd hij ‘Kapo’, een gevangene die toezicht moest houden op andere gevangenen: een positie die hem hielp overleven, maar die niet kon voorkomen dat hij moest toezien hoe zijn eigen vrouw naar de gaskamers werd gevoerd. Na de oorlog emigreerde Bontscheck naar Australië, waar andere overlevenden hem herkenden en een aanklacht tegen hem indienden. Ze verklaarden dat ze door Bontscheck nog slechter waren behandeld dan door de Duitsers. Een onderzoek naar de waarheid volgde.

Dit is het verhaal hoe een Duits-Joodse kleermaker uiteindelijk een Kapo wordt in een Auschwitz, maar tegelijkertijd is het ook een verhaal over hoe Nederland in die tijd omging vluchtelingen met een andere cultuur.

Een heel gevoelig onderwerp, aangekaart door de auteur Aline Pennewaard. Een Joodse kapo in Auschwitz. Het verhaal is goed geschreven en komt bij je binnen. Geen boek om eventjes ‘gezellig’ te gaan lezen. Dit verhaal laat je zien hoe een wreed persoon tot zijn daden kwam.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/van-kleermaker-tot-kapo/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner