Sprong naar het duister

Sprong naar het duister
Title: Sprong naar het duister
Auteur:
Genres: , ,
Categorie:
ISBN: 9789401915625
ISBN13: 9789401915625
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.33
Format: Paperback
In "Sprong naar het duister' vertelt John Brosens het waargebeurde verhaal over Pieter Dourlein, een Zeeuwse marineman en Engelandvaarder. Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka's tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet. Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt John Brosens in "Sprong naar het duister' een spectaculair oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld.

Het verhaal van Pieter Dourlein, net terug uit Indië, voer hoe hij als matroos op de Jan van Galen naar Rotterdam om daar mee te helpen vechten tegen de Duitsers. Daarna over zijn opleiding bij de Koninklijke marechaussee, die hij moest afbreken nadat hij een NSBer in elkaar had geslagen.

Samen met een al eerder ontslagen marechaussee probeert hij in een kano naar Engeland te vluchtten, iets wat in eerste instantie mislukt. Later lukt het hem om op een vlet de oversteek te maken.

Hij wordt als agent in Nederland gedropt, wordt gevangen genomen, maar ontsnapt uiteindelijk uit gevangenschap. Na een lange reis door bezet gebied, komt hij aan in Zwitserland. Intussen is zijn ontsnapping opgemerkt door de Duitsers, die besluiten om via de zenders van het Englandspiel, te laten weten dat de mannen zijn vrijgelaten. Hierdoor worden ze bij aankomst in Engeland niet vertrouwd.

Goed geschreven verhaal.

Meer
Partizanen aan de Schelde

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/sprong-naar-het-duister/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }