Spion van het Vaticaan

Spion van het Vaticaan
Title: Spion van het Vaticaan
Auteur:
ISBN: 9789088652868
ISBN13: 9789088652851
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.00
Format: ebook
De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Rico is uitverkoren voor de garde van de Paus. Maar dan raakt hij betrokken bij een verzetsbeweging en brengt hij zichzelf in levensgevaar. Het Vaticaan is de enige plaats waar hij nog veilig is. Vanuit het Vaticaan schrijft hij brieven naar Imelda, en zij stelt hem voor een moeilijke keuze.

Toen ik dit boek in de koboshop tegenkwam leek het me wel wat te zijn, daar ik weet dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurt is in het Vaticaan, en de synopsis sprak me wel aan. Wat een tegenvaller was dit.

Het boek begint redelijk, maar heeft verder niets met het verhaal van doen

Als Rico, sergeant in het Zwitserse leger, afzwaait, wordt door een bevriende bisschop gevraagd of hij een baan in de Zwitserse Garde wil. In eerste instantie wil hij dat niet, hij wil liever huisarts worden, net als zijn vader. Bovendien had hij net kennis gemaakt met een meisje, dat van een ander geloof blijkt te zijn. Later besluit hij toch wel een gardist te willen worden. Hij reist van zijn dorpje in Zwitserland naar Rome. Daar komt hij net midden in een aanslag van het verzet terecht. Als hij besluit om de gewonden te gaan helpen, krijgt hij de achting van de Duitse leiding. Toevallig vangt hij echter op dat voor ieder gedode Duitser en 10 Italiaanse burgers gedood moeten worden.
Eenmaal in het Vaticaan weet hij dit door te geven. Hem is gevraagd hier verder over te zwijgen. Tijdens zijn opleiding maakt hij kennis met een vriend van de bisschop van thuis, die hem vraagt om toe te treden tot een geheim verzet. Zonder aarzelen doet Rico dat, zich nog onbewust van de gevaren.
Het meisje stuurt hem nu en dan brieven en boeken van o.a. Calvijn op. Dit laat Rico twijfelen over zijn eigen geloof.

Het boek is naar mijn idee gewoon zonde van de tijd geweest. De oppervlakkige schrijfstijl, de vlakke personages, en het gedoe om het geloof maken het niet prettig om te lezen. Zoals een andere reviewer op Goodreads al schrijft voelt het soms als een geschiedenisles en dan weer is het een saai soort jongensfantasie. Gebeurtenissen uit de oorlog worden saai en droog verteld. Terloops wordt vermeld dat het klooster Monte Casinno was vernield, maar er werd verder niet op ingegaan.
De dialogen zijn tenenkrommend.

Het einde voelt nogal afgeraffeld, er wordt een tijdsprong van zo’n 15 jaar gemaakt in de laatste hoofdstuk. Helaas wordt er niet ingegaan op de keuzes die Rico heeft moeten maken.

De titel lijkt me ook volkomen onlogisch, er is immers helemaal geen sprake van een spion, maar eerder van verzetswerk uit de redelijk veilige omgeving dat het Vaticaan was.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/spion-van-het-vaticaan/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }