Soldaat van Oranje ’40 – ’45

Soldaat van Oranje '40-'45
Title: Soldaat van Oranje '40-'45
Genres: , ,
Categorie:
ISBN: 9023580508
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.88
Format: Hardcover
Soldaat van Oranje is niet alleen een spannend verhaal maar ook een historisch document over de Tweede Wereldoorlog. Prins Bernhard schreef niet voor niets over dit boek: ‘Ik ben erbij geweest, en zo was het.’ Soldaat van Oranje is een van de beroemdste boeken over de Tweede Wereldoorlog. Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007) beschrijft hierin zijn persoonlijke belevenissen tijdens de bezetting en ten tijde van de bevrijding. De Soldaat van Oranje vertelt hoe hij als jongeman in 1941 de oversteek naar Engeland waagt, in Londen in allerlei intriges verwikkeld raakt, kennismaakt met de geheime diensten, nachtelijke landingen uitvoert in Scheveningen en als RAF-piloot meedoet aan een luchtaanval op Berlijn. Nadat het zuiden van Nederland is bevrijd, werkt hij daar als adjudant van koningin Wilhelmina. In 1977 werd Soldaat van Oranje verfilmd onder regie van Paul Verhoeven met in de hoofdrollen Jeroen Krabbé en Rutger Hauer (Spectrum).

Ook verschenen als ‘Het hol van de ratelslang variant 4

Dit is het persoonlijke verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, een jongeman die vanuit het verre Nederlands Indie, naar Den Haag wordt gestuurd om daar zijn vervolg-opleiding aan het Haags Lyceum te volgen. Later studeert hij aan de Leidse Universiteit en wordt lid van een van de clubs.

Als in 1941 de Duitse bezetters steeds brutaler worden, vlucht hij naar Engeland. Daar raakt hij in allerlei intriges verwikkeld. Zijn droom om als piloot te gaan vliegen wordt opgeschort als hij betrokken raakt bij de Geheime Dienst en voert hij nachtelijke landingen uit op het strand van Scheveningen. Zo brengt hij diverse geheim agenten over.
Later kan hij toch als piloot bij de RAF vliegen en maakt het zelfs tot piloot van een ‘Pathfinder’. In die hoedanigheid werkt hij mee aan diverse bombarmenten op Berlijn.
Nadat het zuiden van Nederland werd bevrijd, werd hij adjudant van de Koningin.
Zijn daden worden door Prins Bernhard erkend in het voorwoord.

Het boek heeft, nog steeds, een diepe indruk op mij gemaakt. Het is een boek die je blijft lezen, zelfs nu nog. Dit boek is verfilmd en er is een langlopende musical over gemaakt.

Meer
Soldaat van Oranje '40-'45
Het hol van de ratelslang
Soldaat van Oranje '40-'45

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/soldaat-van-oranje/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }