Snuf de hond

Snuf de hond
Title: Snuf de hond
Auteur:
Series Number: 1
ISBN: 9789055605750
ISBN13: 9789055605750
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.98
Format: ebook
Tom en zijn hond Snuf beleven spannende avonturen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze komen zelfs achter militaire geheimen van de Duitsers! Het is oorlog. De Duitsers hebben Nederland bezet. Een geheimzinnige onderduiker helpt Tom Sanders met het africhten van zijn slimme herdershond Snuf. Al gauw belandt Tom in spannende situaties waarbij de hulp van Snuf onmisbaar is. Maar als Tom en zijn vrienden achter militaire geheimen van de Duitsers komen, begint het avontuur pas echt! 'Snuf de Hond' is het eerste deel van de Snuf-serie, die negen delen heeft.

Laten we eerlijk zijn. Ik behoorde niet tot de beoogde doelgroep (jeugd -12/13), en dat was dan ook wel duidelijk te merken. Waarom de bibliotheek dit boek in de leeftijdsgroep 13-15 jarigen zet is mij een raadsel. Ik zou het eerder in de leeftijd 10-12 zetten.

Aan het begin van het verhaal koopt Tom, met zijn vader, een jonge herdershond. Omdat er niet genoeg benzine was (deze was op rantsoen), fietsten ze van de stad naar hun huis. Later gaan de ouders van Tom wel met de auto uit. Natuurlijk wordt er dan ingebroken. Samen met Snuf weet Tom die inbrekers te achterhalen, maar wordt door hen gevangen genomen. Het lukt Snuf om te ontsnappen en hulp te gaan halen. Ondanks dat het ‘sperrtijd‘ was, gaan de vader van Tom, de tuinman en twee politieagenten op pad om Tom te reddden.
Samen met Snuf beleeft Tom nog wat andere spannende avonturen. Een geheimzinnige onderduiker helpt Tom om Snuf te trainen.

Wel is goed te merken dat de auteur een streng christelijk geloof aanhangt, want regelmatig was er weer de Christelijke boodschap. Niets mis met geloof, verre van dat, maar om nu op zowat iedere pagina hier weer over te beginnen. Ook stoorde ik me aan het feit dat er toch wel geprobeerd werd om een Joods meisje over te halen naar het Christelijk geloof. Dit zat gelukkig niet in de film, die ik eerlijk gezegd vele malen beter vond.

De schrijfstijl is wat oubollig, maar dat hoeft geen groot bezwaar te zijn, en paste wel een beetje bij de tijd. De personages waren redelijk, maar soms ook een beetje ‘vreemd’. Zoals in het begin toen Tom een inbreker tegenhield, terwijl hij zelf nog maar een jaartje of 10 was. Later zit hij opeens op de HBS. Ik kan de tijdsverloop van het boek niet goed plaatsen. Vreemd was dat er op een fiets gereden werd (door een Duitse soldaat) met verlichting, en terwijl er in Nederland een ‘black-out’ was.

Dit boek is ook verfilmd als ‘Snuf de hond in oorlogstijd

Meer
Daan en Sietze helpen de verzetsgroep1
Daan en Sietze omnibus1 - 3
Daan en Sietze duiken onder2
Daan en Sietze vechten voor de vrijheid3

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/snuf-de-hond/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }