Schokgolf

Schokgolf
Title: Schokgolf
Originele titel: Shock Wave
Serie:
Series Number: 13
Categorie:
ISBN: 9789046110812
ISBN13: 9789046110812
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.03
Format: Paperback
In Schokgolf ontmoet Dirk Pitt de meest angstaanjagende misdadiger uit zijn legendarische carriere - een Australische multimiljonair met zijn drie prachtige dochters - in een strijd die zich boven en onder de zeespiegel afspeelt. De inzet: de levens van grote aantallen zeedieren en meer dan een miljoen mensen. In 1856 vergaat tijdens een woeste storm een Britse klipper, met aan boord veroordeelden die op weg zijn naar een Australische strafkolonie. Na een gruwelijke slachting op een vlot spoelen enkele overlevenden aan op een tropisch eiland, waar zij een enorme diamantvoorraad ontdekken en een machtige dynastie scheppen. Honderdveertig jaar later strandt een van hun nazaten, de zoöloge Maeve Fletcher, ergens in het zuidpoolgebied. Dirk Pitt bevindt zich toevallig in de buurt en redt Maeve. Pitt is op expeditie om een mysterieuze, dodelijke plaag te onderzoeken die is uitgebroken onder de dolfijnen- en zeehondenpopulatie. Wanneer hij later de oorzaak van de ziekte ontdekt, blijkt Maeve's vader, de diamanttycoon Arthur Dorsett, verantwoordelijk voor de catastrofale milieuramp die zich dreigt te voltrekken. Storm, honger en dorst trotserend, moet Pitt al zijn inventieve krachten en zijn unieke overlevingsdrift aanspreken om de wereld van de ondergang te redden.

Ook dit boek volgt het bekende stramien van de overige boeken uit deze reeks.

Het eerste deel van het boek, het verhaal van kapitein Scaggs, is het meest interessante. Het verhaalt het avontuur van het schip ‘Gladiator’, de struikrover Dorsett en de dievegge Fletcher. Het schip raakt tijdens een zware storm ernstig beschadigt en zinkt. De bemanning en de opvarenden (allemaal veroordeelden die naar de straf-kolonie Australie werden gestuurd) werken met man en macht om een vlot te bouwen. Het lukt de kapitein om alle opvarenden op het vlot te krijgen, maar door stormen, vechtpartijen en ziekten overleven slechts een handje vol mensen de helse tocht en belanden op een afgelegen eiland.

In het hedendaagse blijkt het eiland een bron te zijn van vele diamanten en de basis van het Dorsett-imperium.

De nabestaanden van Dorsett en Fletcher proberen om de diamantmarkt in te laten storten door in een keer al hun diamanten op de wereldmarkt te gooien. Hier voor hebben zij een speciale procedure ontwikkeld die echter een dodelijk gevaar bevat.

Het verhaal wordt op een gegeven moment langdradig, en herhaalt zich soms. Hoe vaak moeten we horen/lezen dat Al en Dirk elkaar al vanaf hun schooltijd kennen. Dat alle vrouwen vallen voor Dirk.

Dirk en Al ontsnappen een paar keer op het nippertje aan de dood. Samen met Meave Fletcher overleven zij lange tijd op een reddingsboot in de oceaan, maar weten toch nog op tijd te komen om de wereld te redden.

Meer
Inferno op zee16
Storm in Havanna23
Vuurijs3

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/schokgolf-dirk-pitt-13/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }