Sara, het meisje dat op transport ging

Sara, het meisje dat op transport ging
Title: Sara, het meisje dat op transport ging
ISBN: 9789023978527
ISBN13: 9789023978527
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.75
Format: ebook
De jonge Joodse Sara wordt met haar zusje op transport gezet. Hun moeder blijft achter. Halverwege de reis verdwijnt haar zusje. Nu moet Sara alleen verder, helemaal naar Engeland. Haar wacht de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder en zusje bent? En bij vreemde mensen woont? Ze voelt zich in de steek gelaten, ontworteld, ook al zijn haar pleegouders nog zo lief voor haar. Heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop wacht ze al die lange oorlogsjaren af of zij haar familie ooit zal terugzien. Een ontroerend verhaal over een vergeten stukje geschiedenis: de Kindertransporten van 1939. Rabbijn Lody B. van de Kamp (1948) studeerde voor rabbijn aan talmoedscholen in Zwitserland en Engeland. Van de Kamp publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij spreekbeurten over Israël en het Jodendom.

Als Sara en haar zusje op transport gaan naar het veilige Engeland, blijven hun vader, moeder en Izaak, hun kleine broertje achter in het Duitsland van de jaren ’30. Sara is boos op haar ouders die hen op transport hebben gezet, bang voor de wereld die voor hen ligt.
Dan, als de trein in Nederland aankomt worden de jongste kinderen uit de trein gehaald. Die mochten nog niet mee naar Engeland, maar moesten in Nederland blijven, in de hoop dat ze snel na konden reizen. Ook het zusje van Sara is daar bij

Boek gaat, deels, over de Kindertransporten, die door de Nederlandse vrouw Wijsmuller werden georganiseerd. Ook worden de trauma’s die de kinderen opliepen behandeld. Hoewel Sara het relatief goed heeft in Engeland krijgt zij toch ook te maken met de verschrikkingen van de oorlog.

Het boek is dan misschien geen literair hoogstandje, maar zeker mooi genoeg om je eens te gaan verdiepen in het onderwerp ‘Kindertransporten’. Een ander mooi boek hierover is ‘De laatste trein naar de vrijheid‘, die zich vooral richt op het organiseren van de transporten.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/sara-het-meisje-dat-op-transport-ging/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }