Rolf en de strijd om het graafschap Holland

Rolf en de strijd om het graafschap Holland
Title: Rolf en de strijd om het graafschap Holland
Auteur:
Series Number: 4
Categorie:
ISBN: 9789083010830
ISBN13: 9789083010830
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.00
Format: Paperback
Het graafschap Holland is na de dood van graaf Dirk VII diep verdeeld in voor en tegenstanders van zijn broer, graaf Willem. Heer Biggo trekt ten strijde tegen Graaf Willem van Friesland om gravin Ada, Willem's nicht, te helpen in de oorlog. Intussen verdwijnen er op Over Maze en de Riederwaard overal kinderen! Een hopeloos verliefde Rolf moet van zijn heer, Biggo van Duiveland, in Rhoden blijven om voor zijn nazaat en de burcht te zorgen. Rolf stuurt zijn beste vriend Coen naar zijn geliefde Johanna, die in Carnisse op een dijkboerderij woont., om haar en haar ouders te helpen in de strijd tegen de woeste Wael. Wat hij niet weet, is dat Coen haar in het geheim in zijn hart heeft gesloten. Rolf en de strijd om het graafschap Holland is het vierde deel van de Rolf-verhalen, een reeks waarin de leer wordt teruggevoerd naar het gebied van IJsselmonde (van Oedenvliet tot Thuredrecht) in de twaalfde eeuw. Door middel van het verhaal en de bijgevoegde QR-codes met archeologische achtergrondinformatie (van o.a. oudheidskamers en historische verenigingen) kunnen geïnteresseerden zich verdiepen in de geschiedenis van het gebied. Ruud de Jong is de geestelijk vader van Stichting Rolf. Zijn liefde voor geschiedenis en het overbrengen van kennis inspireerden hem tot het schrijven van de succesvolle musical Rolf in 2007. Nu heeft Ruud Rolfs avonturen voor jong en oud in deze boekenreeks vereeuwigd.

Wederom een leuk verhaal, dit maal voor de wat oudere jeugd.

De oude graaf van Holland, Dirk VII, is overleden, en er ontstaat een strijd tussen gravin Ada en graaf Willem. Heer Biggo trekt ten strijde om de gravin te steunen. Hij heeft immers zijn woord gegeven. Rolf moet intussen op Rhoden (Rhoon) blijven om op de jongste zoon van de graaf te letten.

Terwijl de heer Biggo te Leyden is om de gravin te verdedigen, blijken er op de Over Maze en in de Riederwaard kinderen te verdwijnen nadat ze hebben gehoord over een Kinderkruistocht. De kinderen weten echter niet dat dit een gemeen plan is van twee monniken om de kinderen te ontvoeren en verkopen als slaaf.
Rolf moet zijn best doen om dit te voorkomen.

Wat mij opvalt is dat Rolf opeens ouder overkomt dan in de eerdere delen. Er is geen onvertogen woord in dit boek te ontdekken, wel wordt er wat gezinspeeld op liefde die verder gaat dan een zoentje.
De schrijver heeft weer een boeiend verhaal verteld, en een paar tekstuele foutjes, een zwervende komma en een haperende zin, zijn vergeven.

Wel miste ik in het boek een overzichtskaart met de oude benamingen van plaatsen en routes. Zeker met de huidige verbindingen in de regio komt het soms vreemd voor dat het zo lang duurde om van de ene naar een andere plek te reizen.

Meer
Rolf en de schoften uit Scoonderloo1
Rolf en de geest van Over Maze2
Rolf en de rovers aan de Wael3

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/rolf-en-de-strijd-om-het-graafschap-holland-rolf-verhalen-4/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }