Overlevers

Overlevers
Title: Overlevers
Originele titel: The Young World
Auteur:
Serie:
Series Number: 1
ISBN: 9789021807843
ISBN13: 9789021807843
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.42
Format: ebook
Welkom in New York, een stad die wordt geleid door tieners. Zij zijn de overlevers van een mysterieuze Ziekte. Nu leven ze in een wereld zonder internet, elektriciteit of andere hulpmiddelen. Voedsel wordt steeds schaarser, het risico op conflicten groter. De tieners hebben zich georganiseerd in stammen, en elke stam is tot de tanden bewapend. Jefferson is, een beetje tegen zijn wil, de leider van de Washington Square-familie. Donna, op wie hij in het geheim verliefd is, kent hij al van kleins af aan. Als ze een aanwijzing vinden over een mogelijk geneesmiddel voor de Ziekte, gaan ze op een levensgevaarlijke road trip om de mensheid te redden. Chris Weitz is een Amerikaanse filmproducer en regisseur. Hij regisseerde o.a. About a Boy, The Golden Compass van Philip Pullman en de verfilming van The Twilight Saga: New Moon. Overlevers is zijn eerste roman.

New York, een stad die geleidt word door tieners

Door de uitbraak van een besmettelijke ziekte (klinkt bekend?) sterft iedereen boven 18 jaar, of iedereen jonger dan ongeveer 12. Alleen de tieners blijven over. Veel referenties naar ‘Ervoor’, de wereld voor de ramp. De jongeren wonen allemaal in een compound, die zij bewaken met wapens die zij hebben gevonden in een verlaten politiebureau.

Als op een dag een groep overlevers uit Uptown (een ander compound) nadert laat de leider het aan Jeff over om te onderhandelen. De groep biedt een varken aan voor twee vrouwen. Logischerwijs weigert Jeff hier aan mee te werken. Bij een daarop volgend schietpartij wordt het varken gedood en druipen de Uptowners af. Het varken laten ze achter.

Na het overlijden van zijn broer Wash(ington) neemt Jeff(erson) de rol van leider over. Vlak voor zijn dood vertelt Washington hem dat de Tribe op deze manier niet langer kan voortbestaan. De voorraden raken op, en in de omgeving zijn geen plekken meer om voedsel te vinden.
Brianbox verteld dat hij misschien informatie kan vinden over het virus. Daarvoor moet hij naar de grote bibliotheek. Dit ligt echter bij een ander compound. Jeff besluit om samen met Brianbox hier naar toe te gaan. Peter, Dona en SeeThrough sluiten zich bij hen aan. Samen willen zij zich inzetten om de mensheid te redden.
Zij zijn niet de enige groep jongeren die overleefd hebben. Zo ontmoetten ze groepen met andere waarden en normen. Een daarvan heeft zelfs kannibalistische trekken.

Het boek doet een beetje denken aan Lord of the FLies (Heer van de Vliegen), mede gezien het feit dat veel van de jongeren meteen naar agressie en geweld grijpen. Een tiener met een AK47 of ander wapen is heel normaal. Het verhaal voelt erg realistisch aan, zeker omdat het in een niet al te verre toekomst speelt, en het gaat over een virus die vele doden maakt.

Het boek heeft twee hoofdpersonages, namelijk Jeff en zijn vriendin Donna, waarin per hoofdstuk steeds gewisseld word. Beide personages zijn goed ontwikkeld, hebben hun eigen persoonlijkheid en gewoonten. Donna wil dat de wereld weer wordt zoals ‘Ervoor’, terwijl Jeff droomt overeen wereld van NA het virus.

Op sommige momenten was het boek wel voorspelbaar, naar de dood van een persoon werd duidelijk toegewerkt De personages zijn allemaal goed uitgewerkt, en je leert hen steeds beter kennen tijdens het verloop van het verhaal. De romantiek in het verhaal kwam een beetje goedkoop over.

De wereldopbouw is goed te noemen. Weitz beschrijft een wereld zoals wij die kennen, waarin Obama net president is geworden. De reis wordt in geuren en kleuren beschrijven, maar duurt wel erg lang. Het einde was in een paar pagina’s wel verteld, maar wie weet komt er in het volgende boek meer aan bod en krijgen we dan ook meer te zien over het ontstaan van het virus.

De romantiek was een beetje zwijmelacthig maar misschien spreekt dat de doelgroep wel aan. Kon me wel goed identificeren met de hoofdrolspelers.

Meer
De nieuwe orde2
The Revival3

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/overlevers/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }