Op weg naar de bevrijding

Op weg naar de bevrijding
Title: Op weg naar de bevrijding
Genres: ,
ISBN: 9789085431862
ISBN13: 9789085431862
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.12
Format: ebook
Dirk Aalbers, een onderwijzer in Gouda, raakt in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet.

Ik was niet de bedoelde doelgroep van dit boek, dus daaraan zal veel hebben gelegen.
Sommige gebeurtenissen komen me een beetje onwerkelijk voor:

– een man de zomaar een hem grotendeels onbekende persoon (vriend van de buurjongen) een kapitaal meegeeft om te verstoppen;

– De hoofdpersoon (Dirk/Douwe) wordt door de hoofd van de school waar hij werkt, gevraagd om bij het verzet te komen. Daar doet hij voornamelijk koerierswerk. Op een gegeven moment moet hij een brief brengen naar Princenhage. Toevallig wordt even nadat hij weer terug reist naar huis de boel overvallen en moet hij vluchten. Hij trekt door de bossen en komt, toevallig, bij een herberg aan, waarvan de waard weet hij je veilig in het bevrijde België kan komen. Woud sluipt door de bossen, maar raakt vermoeid en valt in slaap. Bij het opstaan ontdekt hij dat hij dwars langs de Duitse wachtposten de linie heeft gepasseerd. Bij een boerderij ontdekt hij een groep Poolse militairen en wordt door hen naar Turnhout gebracht. Daar besluit hij dienst te nemen in het Britse leger en wordt dan meteen bevorderd dat tweede Luitenant. Ook het feit dat Douwe na een aantal weken in kamp Vught te hebben gezeten opeens wordt vrijgelaten komt me onwerkelijk voor.

Ach, een aardig verhaal dit zich afspeelt tijdens de oorlog. Volgens de auteur is het verhaal echt gebeurd, maar ik vermoed dat hij het heeft aangedikt, om het voor de doelgroep spannender te maken.

De auteur had in eerste instantie gekozen voor Dirk als de naam van het hoofdpersonage, maar heeft dat later veranderd in Wouda.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/op-weg-naar-de-bevrijding/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }