Oorlogsparadijs

Oorlogsparadijs
Title: Oorlogsparadijs
Auteur:
Genre:
ISBN: 9789028271050
ISBN13: 9789028271050
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.97
Format: ebook
In het najaar van 1942 begint een jonge arts zijn werk als assistent in het noodhospitaal van Texel. De ondergrondse heeft hem een nieuwe identiteit en persoonsbewijs gegeven nadat hij bij verstek ter dood is veroordeeld. Luc Walraven luidt zijn alias. De Duitse bezettingsmacht op het eiland bestaat uit soldaten die mogen bijkomen van beproevingen aan het front. De Inselkommandant is een beroemd archeoloog die opgravingen in het dorp laat verrichten. En daarnaast zijn er de legioenen van uitheemse krijgsgevangenen die in Duitse dienst zijn getreden. Respectievelijk Brits-Indiërs, Noordkaukasiërs en Georgiërs bewaken er de kust. Het eiland blijkt werkelijk een oase van rust te zijn. Er is geen SS, geen Grüne Polizei, geen terreur. Op Texel verblijven honderden onderduikers van het vasteland, maar ze worden met rust gelaten. Luc Walraven ervaart het eiland als een klein paradijs. Hij is er kostganger bij een hartelijke boerenfamilie en vat een grote liefde op voor de dochter Mila. De geneesheer van het noodhospitaal leert hem de beginselen van de chirurgie. Het ziet er naar uit dat de eilanders, ver van het front, zonder ontberingen het einde van de oorlog kunnen afwachten. Maar dan, begin april 1945, luidt een nachtelijk bloedbad de opstand van het Georgische bataljon in. In de weken daarna verandert het lieflijke eiland in een onbeschrijflijk inferno. Voorjaar 1962 – een nieuwe oorlog dreigt - krijgt de man die ooit Luc Walraven heette een brief van een Texelse vrouw, die hem na al die jaren naar het eiland doet terugkeren. Het is onvermijdelijk de gebeurtenissen van voorjaar ’45 onder ogen te komen. Hij weet niet welke herinneringen meer pijn doen: de gruwelijkste of juist de mooiste.

Een jonge arts neemt deel aan een onbesuisde actie tegen een Duitse officier en zijn vriendin[1

Nadat hij door de Duisters wordt veroordeeld tot de dood, krijgt hij van het verzet een nieuwe identiteit . ‘Luc Walraven’ zoals zijn nieuwe naam luidt verhuist naar Texel en gaat daar als assistent werken in het nood hospitaal.

De bezetting van het eiland bestaat voornamelijk uit soldaten van het Oostelijk front en diverse groepen krijgsgevangen,  Brits-Indiërs, Noordkaukasiërs en Georgiërs, die ‘omgedraaid’ zijn. Zij zijn gaan werken voor de Duitsers en bewaken daar de kust.

Begin april 1945 veranderd het rustige leven op het eiland plots als de ‘Russen2  een bloedige opstand beginnen. Het eiland veranderd langzaam in een hel.

Na  de bevrijding raakt de dokter opnieuw betrokken bij de oorlog, ditmaal in het verre Java.

Een mooi verhaal, dat goed te lezen was. Soms was de opbouw verwarrend omdat sommige gebeurtenissen meerdere malen belicht wordt vanuit andere kanten. Wel jammer dat er bijvoorbeeld ergens in het boek een opsomming plaats vindt van wat er allemaal aan medicijnen aanwezig was.

---
  1. ater blijkt dat die vriendin een agente was van een andere verzetsgroep[][]
  2. de eilandbewoners noemden de Georgiërs en de Noordkaukasiërs allemaal Russen[]
---

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/oorlogsparadijs/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }