Oorlog zonder vader

Oorlog zonder vader
Title: Oorlog zonder vader
ISBN13: 9789025852092
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.76
Format: e-book
Franks vader open de fietstas en haalt er een papieren zakje uit, waar het brood in zit. Ze eten zwijgend. 'Frank,' zegt hij ineens. 'Als er ooit iets met mij gebeurt, dan moet jij goed voor je moeder zorgen. Beloof je dat?' Frank schrikt van de ernst in zijn stem. 'Dat beloof ik,' antwoordt hij. En nu is het zover. Op woensdag 25 juni 1941 wordt Franks vader opgehaald door de Duitse Sicherheitsdienst. Omdat hij communist is geweest, zegt zijn moeder. De oorlog duurt al meer dan een jaar, maar is nu ineens akelig dichtbij. Er komt nog wel post van zijn vader: eerst kaarten uit concentratiekamp Schoorl, daarna een uit Kamp Amersfoort. Maar dan krijgt Franks moeder haar laatste brief terug. GEADRESSEERDE VERTROKKEN. BESTEMMING ONBEKEND. Wat is er gebeurd? Het duurt lang voor ze erachter komen. En dan moet Frank écht voor de anderen zorgen: hij gaat op hongertocht, om hout en eten te bemachtigen. Maar hij is zelf pas twaalf jaar!

Aan het begin van de oorlog wordt de vader van Frank opeens door de Sicherheitspolizei opgehaald. Hij wordt opgesloten in kamp Schoorl en daarna overgebracht naar kamp Amersfoort. In het begin krijgt de familie nog regelmatig bericht, maar dan komt plots een brief terug. ‘Geadresseerde vertrokken. Bestemming onbekend‘ staat er op. Pas veel later krijgen ze te horen wat er gebeurd is. dan moet Frank zorgen voor zijn moeder en zusje. Alleen gaat hij op pad om hout en eten te halen. En hij is pas 12.

Mooi geschreven boek, zonder franjes.  Aanrader. Ergens las ik een commentaar dat het boek te kinderlijk zou zijn, maar laten we niet vergeten wat de doelgroep is van dit boek.

(Dit boek maakt onderdeel uit van de ‘Vergeten Oorlog’ serie).

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/oorlog-zonder-vader/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner