Mengele’s Apprentice

Mengele’s Apprentice
Title: Mengele’s Apprentice
Originele titel: Mengele’s Apprentice
Series Number: 2
ISBN: 9781957207179
ISBN13: 9781957207179
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.26
Format: e-book
As the Nazi shadow of death falls across Europe, one man's wickedness looms out of the darkness. Mengele, the Angel of Death. When the Aizenberg family winds up in the dreaded Warsaw ghetto, they must share an apartment with a secular Jewish family. This living arrangement will test young Shoshana Aizenberg as adulthood creeps ever closer. Meanwhile, fast-rising doctor Ernst saves a man's life on the Russian front. This good deed earns him the coveted role of Dr. Mengele's apprentice at Auschwitz. An opportunity beyond his wildest dreams and the stuff of his nightmares. Gisele's beauty shines in a life fraught with hardship. She hopes to find her father, but first, she must navigate a Paris crawling with invading Nazis. Mengele's Apprentice is the second book in Roberta Kagan's heartwrenching Historical WWII series—The Auschwitz Twins.

ik heb dit boek als ARC1 ontvangen van BookFunnel, in ruil voor een review.

Dit boek bestaat uit 3 delen, elk met een ander verhaal, die uiteindelijk bij elkaar komen.

Boek 1 ,Mengele’s Apprantice speelt zich in Berlijn in de jaren ’30. Ernst is een verlegen en onpopulaire jongen. Zijn droom is het om arts te worden. Zijn arme ouders geven alles om zijn droom waar te maken. Als hij eindelijk op de universiteit komt, raakt bij bevriend met een Joodse jongen, Ancel die hem introduceert bij andere Joodse studenten en hun manier van leven. We lezen over het leven van Ernst op de universiteit en bij zijn ouders. Tegen de tijd dat hij zijn eindexamen doet is de oorlog uitgebroken en moet Ernst naar het Oostfront, waar hij een strenge winter tegemoet gaat.  Tijdens een  gevecht in 1942 ontmoet hij een andere dokter die gewond is geraakt. Deze dokter is de beruchte Jozef Mengele. Mengele biedt Ernst een baan aan in Auschwitz-Birkenau.  Onwetend wat hem daar te wachtten staat, neemt Ernst de baan aan.

Boek 2 speelt zich af in Warschau en later Auschwitz. De Joodse familie Alzenberg, vader, moeder, Shoshana en de tweeling, moet gedwongen verhuizen van hun shtetl naar het ghetto van Warschau.  Daar delen zij het kleine appartement met anderen. De Alzenberg’s waren een traditionele Joodse familie. Mannen hadden het voor het zeggen in het gezin, vrouwen en kinderen deden wat hen gezegd werd.  We zien hoe hun manier van leven steeds meer veranderd door de ontberingen die zij moeten ondergaan. Hun oudste dochter, Shoshana, raakt steeds meer in de ban van de wereldse levenswijze van Ruth en Isaac.  Het komt tot een breuk tussen haar en haar ouders. Dan volgt het moment dat de Gestapo het ghetto leeg haalt..  Ruth en Shoshana worden afgevoerd naar Auschwitz-Birkenau.

In boek 3 volgen we het 14 jarige meisje Gissele, dat na de onverwachte dood van haar moeder naar Parijs vertrekt.  Voor haar vertrek heeft zij van een vriend de naam van haar vader vernomen: Jozef Mengele. Giselle zet alles in het werk om haar vader te ontmoeten.  De enige manier om dit voor elkaar te krijgen was om als huishoudster te gaan werken in een bordeel. Daar leert ze van de meisjes hoe zij zich moet gedragen als courtisane. Dit gaat een aantal jaren goed.  Op een dag wordt zij dooreen Duitse officier verkracht. Het lukt haar om hem te doden, maar raakt vervolgens in verwachting. Zij weigert het kind en ontmoet Dr. Marcel Petiot, die haar wel wil helpen, maar … tegen een prijs. Als Giselle er achter komt wat deze Petiot doet, ontsnapt zij naar Berlijn, waar zij Ernst ontmoet.

In eerste instantie werd ik gegrepen door het idee van het boek. Ik wou meer lezen over de ‘apprentice’ , maar we kregen vooral te lezen hoe hij leefde en moeite moest doen om als arme, verlegen en te dikke jongen te overleven. Ik had gehoopt dat we meer zouden lezen over zijn werk met Dr. Mengele.  Het tweede boek stond vooral het leven in een shtetl en de ghetto centraal.  Dit zou eigenlijk het belangrijkste gedeelte moeten zijn, omdat de serie  vooral zou gaan over tweelingen, maar het voelde meer als een boekvuller, waarin de tweeling eigenlijk niet aan bod kwam.  Boek 3 was in mijn ogen eigenlijk het beste van allemaal. Het meisje Giselle, dat ongewild zwanger raakt, in handen komt van een gewetenloze sadist, die haar van de zwangerschap afhelpt, maar haar daarna dwingt hem te helpen bij zijn duistere zaken. Toch had ik gehoopt dat de auteur dit verder uitgewerkt zou hebben. In het einde bleef ik toch nog gefrustreerd achter omdat ik niet weet hoe de ontwikkelingen verder gaan. Misschien in een volgende deel van de serie?

NOOT: Zowel Dr. Mengele als Dr. Petoit hebben echt bestaan, en waren ook in werkelijkheid sadisten. In dit boek speelden zij echter alleen een karkater-rol.

---
  1. Advanced Reading Copy[][]
---
Meer
Auschwitz Twins3
Stolen Child2

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/mengeles-apprentice/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }