Kind, beloof me dat je de kogel kiest

kind, beloof me dat je de kogel kiest
Title: kind, beloof me dat je de kogel kiest
Originele titel: Kind, versprich mir, dass du dich erschießt
ISBN13: 9789048829446
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.06
Format: ebook
Op 30 april 1945 schoot Adolf Hitler zich in Berlijn een kogel door het hoofd. Op hetzelfde moment begaven zich tijdens het binnentrekken van het Rode Leger in het stadje Demmin honderden mensen naar rivieren en bossen om zich daar van het leven te beroven. Hele families werden weggevaagd, ouders doodden hun kinderen. Demmin is slechts één van de vele voorbeelden: in het hele land werden duizenden mensen bevangen door de zelfmoordepidemie. Dit boek is gebaseerd op dagboeken, brieven, verslagen en herinneringen, en gaat vooral over de ondergang van gewone mensen. De massazelfmoorden van 1945 zijn tot op de dag van vandaag een verdrongen hoofdstuk in de contemporaine geschiedenis. Vele tientallen jaren lang had niemand ook maar enige belangstelling voor het psychisch lijden van de achterblijvers en naaste verwanten. De reden voor zowel de zelfmoordgolf als het zwijgen, verdringen en vergeten was dezelfde: een vlucht voor het onverdraaglijke. De diepere oorzaken waren echter weggestopt in het binnenste van de Duitsers, die twaalf jaar in een emotionele uitzonderingstoestand hadden geleefd. Florian Huber belicht het verhaal van de gemoedsgesteldheid en gedachtewereld van de mensen in het Derde Rijk aan de hand van historische verslagen en onderzoek van hun geestesgesteldheid – een fascinerende blik in de gevoelens van eenvoudige mensen die hun ondergang tegemoet gingen.

Een beklemmend relaas over de massa zelfmoord die in (het Oostelijke deel van) Duitsland plaats vond na de zelfmoord van Adolf Hitler. Wat dreef de mensen hier toe, en waarom is het zo lang verzwegen?

Een centrale plaats in dit boek wordt ingenomen door het plaatsje Demmin, waar ongeveer 700 mensen zich van het leven beroofde. Na de bevrijding van het plaatsje door Russische troepen, begonnen deze zelfmoorden.  De stad gaat te midden van plunderingen en verkrachting ten onder.

Het is beangstigend om te lezen dat moeders hun jonge kinderen verdrinken, of te lezen over ouders die eerst hun kinderen doden voor zich zelf van het leven beroofden.  Vooral in de eerste helft van het boek komen er veel van dit soort zaken voorbij.

Het boek geeft een goed beeld van de gesteldheid van de Duitse bevolking na 12 jaar adoratie van Hitler, de opwinding van de eerste oorlogsjaren tot en met de gelatenheid en afstomping in de latere oorlogsjaren, toen  de krijgskansen zich tegen Duitsland keren.

Tot nog toe blijft deze zelfmoord-epidemie onderbelicht in de Duitse herinnerings-offensief.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/kind-beloof-me-dat-je-de-kogel-kiest-2/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner