Kamp in de jungle

Kamp in de jungle
Title: Kamp in de jungle
Auteur:
ISBN: 9789025855413
ISBN13: 9789025855413
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.71
Format: ebook
‘Terug!’ De vinger van de marinier verschoof wat om de trekker. De man meende het. Hij zou hem ter plekke neerschieten. Met een ruk draaide Dieter zich weer om naar de loopplank. Wat was erger: een kogel in zijn rug of uiteengescheurd worden door een Japanse torpedo? Dood was dood. Toch? Maakte het uit hoe je ging? Iedereen wist dat de Japanners in de wateren rond de Indische eilanden lagen te wachten op verse prooi. De Nederlandse jongen Dieter en zijn vader hebben al anderhalf jaar in een kamp op Java gezeten, als ze op een dag met vele andere gevangenen als vee in een boot worden geladen. Dieters vader is aan het begin van de oorlog zonder enig proces of verhoor opgepakt. De reis per boot is vreselijk, maar op de plaats van bestemming, een kamp in de jungle van Suriname, is het nog erger. Zonder zijn vriend Kuif zou Dieter het niet uithouden. En gelukkig heeft hij nog steeds wat papier en potloden om te kunnen tekenen… In het kamp Jodensavanne werden vanaf 1942 door de regering van Nederlands-Indië ‘onvaderlandslievende’ individuen opgesloten. Mensen die met Hitler sympathiseerden, maar ook onschuldigen. Dieters verhaal is schokkend en aangrijpend – en gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

Een – deels – fictief verhaal over een aantal mannen die sinds de aanval op Nederland door de Duitsers in 1940, door de Nederlands-Indische regering gevangen zijn gezet. Eerst nog in Nederlands-Indie zelf, maar later werden zij op transport gezet naar een voorlopig nog onbekende bestemming.
Zij blijken naar Suriname te zijn gebracht, eerst naar Fort Nieuw Amsterdam, later naar een plek de Jodensavanne heet. De mannen (en twee jongens) worden continue getreiterd en gepest door de mariniers die hen moesten bewaken.

Mooi, goed te lezen boek uit de ‘Vergeten Oorlog’-serie. Niet al te gruwelijk laat het toch goed zien dat goed en slecht niet echt bestaat. Sommige van deze mannen waren alleen opgepakt omdat zij ooit tot de NSB hebben behoort, of omdat hun naam Duits klonk.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/kamp-in-de-jungle/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }