Ik ontsnapte uit Auschwitz

Ik ontsnapte uit Auschwitz
Title: Ik ontsnapte uit Auschwitz
Originele titel: I Cannot Forgive
Author:
ISBN13: 9789401901468
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.44
Format: ebook
In de morgen van 7 april 1944 klinkt alarm door vernietigingskamp Auschwitz. Het eerste teken dat twee gevangenen ontsnapt zijn. Samen met kampgenoot Alfred Wetzler slaagt Vrba erin als een van de vijf joodse gevangenen te ontsnappen. Vrba overleeft door zijn onvoorstelbare levenswil, zijn slimheid en soms door puur geluk. De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter...

Een triest boek, dat echter heel getrouw de waarheid over Auschwitz naar buiten bracht. Moeilijk om hier een echte waardering aan te geven. Niet alle overlever is een schrijver, en dus zijn niet alle boeken even goed geschreven. Dit boek is hierop een uitzondering.

Het doel van de schrijver was, om na zijn ontsnapping uit het concentratiekamp, de wereld te vertellen van de verschrikkingen die in het kamp werden uitgevoerd, om de dood van 1 miljoen Hongaarse Joden te voorkomen. Hij, en een medeontsnapper, brachten veel informatie met zich mee. Informatie die met feiten bewezen konden worden.
Dat deze informatie niet gedeeld werd met de Hongaarse Joodse bevolking maakt het des te schrijnender.

Eerste deel las vooral als een waar-gebeurde roman; de appendices vertellen het verhaal van de cijfers en de achtergronden.

Dit boek zou verplichte literatuur moeten zijn.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/ik-ontsnapte-uit-auschwitz/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner