Hitler’s Vrede

Hitler's Vrede
Title: Hitler's Vrede
Originele titel: Hitlers Peace
Auteur:
ISBN: 9789402316469
ISBN13: 9789402316469
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.90
Format: ebook
Een ijzingwekkende thriller vol politieke intriges, historische details en grote verbeeldingskracht Herfst 1943. Sinds de Slag om Stalingrad weet Adolf Hitler dat Duitsland de oorlog niet kan winnen. De conferentie van de Grote Drie – Churchill, Roosevelt en Stalin – in Teheran zal de basis leggen voor hun tweede front, en daarmee voor de onvermijdelijke val van het Derde Rijk. In een poging te redden wat er te redden valt, stuurt Hitler aan op een vredesonderhandeling. Wat hij niet weet, is dat Heinrich Himmler intussen een aanslag op de conferentie voorbereidt. In het middelpunt van dit spel van staatsgeheimen, wisselende bondgenootschappen en riskante deals staat Willard Mayer, een geheim agent die door Franklin D. Roosevelt is uitgekozen om als zijn gezant te dienen. Officieel dient Mayer als de oren en ogen van de president, maar onder de oppervlakte heeft hij zo zijn eigen agenda. In de pers ‘Kerrs stijl is intelligent en literair. Zijn boeken behoren simpelweg tot het beste wat het thrillergenre te bieden heeft.’ NRC Handelsblad ‘Kerrs fameuze mix van goed gerechercheerde, gruwelijke realiteit en fictie werkt in dit boek wederom uitstekend.’ Trouw ‘Behoort tot het beste wat ooit op thrillergebied is verschenen!’ de Volkskrant ‘Een topboek van een helaas te vroeg overleden schrijver.’ Nederlands Dagblad

Een heel goed boek van de hand Philip Kerr.

1943: De oorlog gaat maar voort, en de Duitsers begrijpen dat ze deze niet kunnen winnen. Het bombarderen door de geallieerden eist zijn tol van de het land. Stalingrad onderstreept het bewijs van het falen aan het Oostfront. De leider van het land en zijn handlangers zijn bang dat de eis van Roosevelt tot een onvoorwaardelijke overgave zal leiden tot een onvermijdelijke instorting van het land. Diverse hoge Duitsers (Himmler, Schellenburg, Ribbentrop en anderen) strijden voor hun positie in een dodelijke strijd tussen de rivalen in de hoop een wig te drijven tussen de geallieerden en Stalin, in de hoop om de beste kans op vrede te sluiten voor Duitsland.
Churchill is de enige die niet geïnteresseerd is in een deal, maar hij is een van de zwakkere spelers in het spel. Roosevelt is mogelijk wel voorstander van de deal omdat het de levens van vele Amerikanen zou redden. Zowel hij als Stalin hebben hun ogen gericht op een hoger doel gericht, namelijk het inrichten en besturen van het naoorlogse Europa.

Gedropt in midden van deze wereld van deals waar veel op het spel staat, is de professor filosofie Willard Mayer, een Duits-Amerikaanse Jood, die van de Amerikaanse president de opdracht kreeg om de massamoord door de Russen op duizenden Poolse officieren te onderzoeken. Mayer is zich er van bewust dat zelfs als de geruchten van de massamoord waar zijn, het hoogst onwaarschijnlijk is dat Roosevelt zijn alliantie met Stalin zal opgeven.

Het boek was zeer goed te lezen, en het einde heeft me toch wel een beetje verrast. Goede wereldbouw, met goed uitgewerkte personages en voldoende spanning.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/hitlers-vrede/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }