Het Laatste Rijk

Het laatste rijk
Title: Het laatste rijk
Series Number: 1
ISBN13: 9789024558834
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.44
Wat gebeurt er als de held van een profetie faalt? In wat voor wereld zal hij leven als de Duistere Heer overwint? Die vragen worden beantwoord in Het Laatste Rijk, het eerste deel van een trilogie die stormenderhand het Angelsaksisch taalgebied veroverde en daar sindsdien niet meer van de schappen weg is geweest! Duizend jaar viel de as, geen bloem kwam tot bloei. Al duizend jaar leven de Skaa in angst en ellende. Al duizend jaar regeert de Splinter van de Oneindigheid met ijzeren vuist en absolute macht, als een ware god onzichtbaar voor het volk van de Skaa. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt een door het leven zwaar getekende Skaa, een halfling slechts, in de krochten van de hel – de gevangenis van de Duistere Heer – een onvoorstelbare kracht in zichzelf: de magie van het Mistvolk. Het vermogen met geesteskracht elke vorm van metaal zijn wil op te leggen. Hij, Kelsier, herrijst als uit de dood, en op dat moment is de kiem gelegd voor een titanenconflict, een machtsstrijd van immense omvang die vele levens zal eisen. Maar Kelsier is vastbesloten, en hij staat niet alleen in zijn streven de Duistere Heer ten val te brengen. Onder de metaalmagiërs van het Mistvolk vindt hij gedreven bondgenoten. En hij maakt kennis met een jonge vrouw, Vin, een wees en net zoals hijzelf een Skaa-halfling. Maar Vin, door schade en schande wijs geworden, vertrouwt niemand meer, ook Kelsier niet...

Al duizend jaar regent het as uit de hemel, en wordt het land zodra de avond aanbreekt in dichte nevels gehuld. De Skaa worden ook al duizend jaar lang onderdrukt door de Opperheer. Ze worden met harde hand geregeerd door de edelen voor de Opperheer.

Kelsier, een stoutmoedige halfbloed is ooit door Opperheer veroordeeld om te werken in de mijnen van Hatsin. Daar moet hij het uiterst waardevolle metaal Atrium delven. Hij overleefde deze mijnen en kon ontsnappen. Tot zover bekend was hij de eerste de dit lukte.

Vin is een dievegge en bedreven in het gebruik van haar Geluk. Samen met haar bende probeert zij het ministerie op te lichten.

De twee ontmoetten elkaar en samen met de bende van Kelsier beramen ze een plan voor om de edelen en de Opperheer ten val te brengen.

De auteur bedacht voor zijn verhaal een origineel systeem van magie-gebruik, namelijk het branden van verschillende metalen in het lichaam. Die worden van te voren ingenomen. Ieder metaalsoort heeft een eigen, unieke eigenschap Nevelaars zijn een veel voorkomend soort mensen die een soort metaal kunnen branden. Nevelmensen, die veel minder vaak voorkomen, kunnen meerdere soorten metaal gelijk branden, en zijn daardoor ook veel krachtiger dan de gewone nevelaar.

De start van het boek was geweldig, maar al gauw daarna zakte het in, Zeker in het gedeelte over de diverse huizen en hun politiek waren saai te noemen. De laatste 100-150 pagina’s begon het interessanter te worden.

De hoofdpersonages waren goed uitgewerkt, maar van een aantal bijfiguren had ik ook graag wat meer willen lezen., zoals Spook bijvoorbeeld. We weten dat Vin verlatingsangsten heeft, maar moeten we dat iedere hoofdstuk opnieuw leen?

Wereldopbouw is redelijk. De hoofdstad is goed gedetailleerd, maar de rest van de wereld niet. Nou speelt een groot deel van het verhaal zich af in de hoofdstad, maar een niet onbelangrijk deel speelt zich daar buiten af.

Het verhaal sleepte zich voort, en een groot deel van het boek had gewoonweg overgeslagen kunnen worden.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/het-laatste-rijk/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner