Haar naam was Sarah

Haar naam was Sarah
Title: Haar naam was Sarah
Originele titel: Elle s'appelait Sarah
Genres: ,
ISBN: 9789047201342
ISBN13: 9789047201342
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.16
Format: ebook
De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt zij het goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.

Het verhaal is fictief, net als de personen die er in worden genoemd. Toch is het wel gebaseerd op ware gebeurtenissen. Zo waren de razzia’s in 1942 echt gebeurt.

De auteur beschrijft gebeurtenissen in de geschiedenis van Frankrijk, die lang verborgen waren geweest, en het boek bestaat uit twee samenkomende verhalen. De ene over de tragische gebeurtenissen in het leven van het Joodse meisje Sarah. Dit deel is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

In 1942 pakten Franse agent (op bevel van de Duitse militaire machthebbers), alle Joodse families in Parijs op. De meesten overleden in het concentratiekamp.

Het andere verhaal gaat over de zoektocht van de Amerikaanse journaliste Julia Jermond, die een artikel schrijft over de razzia van 16 juli 1942. Zij ontdekt veel verschrikkelijke details over deze door de Franse politie uitgevoerde raid.
Frankrijk heeft lang geprobeerd om deze misdaad te verbergen te houden, maar uiteindelijk heeft de Franse President Chirac namens de Fransen schuld erkend.

Vooral het eerste deel van het boek was goed te volgen en interessant, het latere gedeelte, waarin Julia op zoek gaat naar de nabestaanden van Sarah heel wat minder. Ook werd het van die tijd moeilijker om je op het verhaal te concentreren en moest je bepaalde gebeurtenissen uit andere gebeurtenissen filteren.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/haar-naam-was-sarah/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }