Eenzaam in de oorlog

no title has been provided for this book
Genre:
ISBN: 9789025867423
ISBN13: 9789025867423
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.89
Format: ebook
Met grommende motoren rijden vrachtauto’s de straat in. Het dreigende geluid vult zijn kamertje en Eddy voelt de trillingen van de zware wagens in zijn bed. Het lijkt alsof de monsters regelrecht naar binnen rijden. Droomt hij dit? Is het een nachtmerrie? Piepende remmen, marcherende zware laarzen, het lawaai is nu overal en hij draait zich om tussen zijn bezwete lakens. Met zijn handen tegen zijn oren probeert hij zichzelf tegen de herrie te beschermen, maar het wordt harder en harder. 1944. Eddy weet: hij is nergens veilig. Gescheiden van zijn ouders moet hij onderduiken, steeds weer op een ander adres – achttien verschillende – en telkens bij andere mensen. Nooit hoort hij ergens bij, altijd vormt hij een gevaar voor anderen en doordat hij steeds moet hoesten, ook voor zichzelf. Lukt het om uit handen van de Duitsers te blijven? Als hij maar niet naar Westerbork hoeft… Martine Letterie baseerde dit verhaal op de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn.

Een mooi, goed te lezen boek over hoe een Joodse jongen ‘alleen’ de oorlog door komt. Eddy en zijn moeder komen terecht in het kamp Westerbork, ondanks dat hun vader een ‘sperre’ heeft. Daar leven zij onder erbarmelijke omstandigheden en wordt de jongen ernstig ziek. Hij krijgt een zwaar geval van dysenterie, verergerd door dat hij pas nog een longontsteking heeft gehad. Na verloop van tijd worden Eddy en zijn moeder vrijgelaten en vertrekken naar Amsterdam, waar zij opgenomen worden in het Joods Ziekenhuis, onder het mom van een ernstige, besmettelijke ziekte. Dat gaat lange tijd goed, tot de Duitsers een razzia houden in het ziekenhuis. Op het nippertje wordt Eddy gered en met een ambulance afgevoerd.
Dan begint een tocht langs diverse opvang- en onderduikadressen. Uiteindelijk heeft hij op 18 verschillende plekken gewoond. Door verraad kwam hij weer in Westerbork terecht. Omdat toen de algemene staking van het spoorwegpersoneel plaats vond, waren er geen transporten meer naar andere kampen. Eddy werd dus niet afgevoerd naar Polen of Duitsland. Op het einde van de oorlog zat de toen nog 11-jarige van Thijn nog steeds in het kamp, waar hij zelfs een tijdje een baantje als bewaker van de collaborateurs kreeg.

Het boek is goed geschreven, zonder dat het verhaal echt te zwaar wordt. Geweld komt in het boek amper voor. Dat het goed komt met de jongen blijkt wel uit het feit dat hij later een poos burgermeester is van Amsterdam.

Meer
Oorlog zonder vader
bommen op ons huis
Verzet tegen de vijand
Hanna's Reis

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/eenzaam-in-de-oorlog/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }