Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz
Title: Een rechter in Auschwitz
Genres: ,
ISBN: 9789464050776
ISBN13: 9789464050776
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 0.00
Format: ebook
In het najaar van 1943 bezoekt SS-rechter Konrad Morgen concentratiekamp Auschwitz. Aanleiding is een vanuit het kamp verzonden pakketje met goudklompen, dat door de douane is onderschept. In het kamp ontdekt hij dat deze smokkelzaak het topje van de ijsberg is: kampbewakers maken zich massaal schuldig aan diefstal en corruptie. En dat is nog niet alles, want Morgen constateert ook dat stafleden zonder officiële toestemming gevangenen vermoorden. Terwijl in de gaskamers van nazi-Duitsland miljoenen Joden vermoord worden, houdt Konrad Morgen zich bezig met het verzamelen van bewijs van 'illegale' moorden. Behalve Auschwitz bezoekt hij ook andere kampen, zoals Buchenwald, waar hij kampcommandant Karl Koch en diens sadistische echtgenote Ilse laat arresteren. De beruchte commandant wordt uiteindelijk door een SS-rechtbank ter dood veroordeeld. Het juridische onderzoek van Konrad Morgen toont hoe in nazi-Duitsland het onderscheid tussen recht en onrecht vervaagde. Maar wat waren de persoonlijke beweegredenen van de SS'er om zijn collega's voor het gerecht te brengen?

Dit is het vrijwel onbekende verhaal over een rechter in Auschwitz. We volgen rechter Konrad Morgen, die in opdracht van SS onder meer in het bekende concentratiekamp onderzoek doet naar misdaden begaan in het kamp door bewakers en andere personeel. Hij verzamelde zo bewijzen voor een rechtszaak tegen de betrokken personen.

In het boek komen we er achter WIE deze rechter nou precies is en waar hij voor stond. Morgen was niet zomaar een typische SS’er. Net als veel van zijn tijdgenoten sloot hij zich aan bij de groepering om verder te komen. Hij wordt belast met het onderzoek naar moorden in Sachsenhausen, Vught en natuurlijk Auschwitz. Het bleef echter niet bij deze kampen. Het ging Morgen vooral om de corruptie en verrijking door het personeel van de kampen van goederen en eigendommen van de gevangenen.

We leren door dit onderzoek veel van de commandanten en SS-leiders kennen. Hun daden zijn ronduit schokkend en je maag wil zich regelmatig omkeren bij het lezen van de feiten. Morgen heeft diverse malen succes met zijn acties, maar vaker ook wordt hij tegengewerkt door dezelfde mensen die hem de opdracht hadden gegeven.

Zelf werd Morgen vrijgesproken van oorlogsmisdaden tijdens de Neurenberg-processen, en dat is toch wel wonderlijk, want hij pakte dan wel de corruptie aan, maar het systeem en de gruwelijkheden van de gaskamer blijven onaangeroerd. Hij had er dan ook geen moeite mee dat er Joden werden gedood in de gaskamers, mar wel wanneer deze nog te gebruiken waren voor de (dwang)arbeid.

Al met al is het een leerzaam boek. Alles is zeer goed gedocumenteerd en we gaan stap voor stap langs de gebeurtenissen. De auteur heeft veel onderzoek gedaan en dat is te merken. Ook weet hij de vaak droge stof tot een goed te lezen document te brengen

Meer
Boodschapper uit de hel

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/een-rechter-in-auschwitz/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }