De vermiste boordschutter

De vermiste boordchutter
Title: De vermiste boordchutter
Originele titel: The lost airman
Genre:
ISBN: 9789045211046
ISBN13: 9789045211046
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.18
Format: ebook
‘De verloren boordschutter vertelt het spannende verhaal van een opmerkelijke Amerikaan, die boven bezet gebied werd neergehaald tijdens WO II en verbazingwekkend genoeg zes maanden lang de nazi’s een stap voor was […] Een ijzingwekkend, indrukwekkend verhaal dat je niet wilt missen.’ – Alex Kershaw, New York Times-bestsellerauteur van De bevrijder De in de Bronx geboren Arthur Meyerowitz was in 1943 op zijn tweede missie toen het gevechtsvliegtuig waar hij in zat boven Frankrijk werd neergeschoten. Hij was een van de twee mannen in de B-24 Liberator die de crash overleefde en niet gelijk gevangen werd genomen. Na uit het vliegtuigwrak gevlucht te zijn, klopte Meyerowitz aan bij een afgelegen boerderij waar hij door de bewoners snel binnen werd gelaten. Gelukkig voor hem had zijn gastheer niet alleen een afkeer van nazi’s, maar had hij ook nauwe banden met de Franse verzetsgroep Morhange en diens oprichter, Marcel Taillandier. Meyerowitz ontwikkelde een hechte vriendschap met hem, en de verzetsleider zorgde ervoor dat Meyerowitz via verschillende safehouses naar Zuid-Frankrijk werd gebracht en zo uit handen van de Gestapo bleef. De vermiste boordschutter is gebaseerd op recent vrijgegeven materiaal, exclusieve interviews en uitvoerig onderzoek naar het Franse verzet, en vertelt het spannende en enerverende verhaal van Meyerowitz’ benarde periode in Toulouse – waar hij zich voor moest doen als doofstomme en samenwerkte met de eveneens neergehaalde Britse piloot Richard Frank Wharton Cleaver om uit handen van de nazi’s te blijven. Daarnaast lezen we over zijn huiveringwekkende weg naar vrijheid, met een hachelijke torek over de Pyreneeën en de tocht op een vissersboot terwijl er Duitse onderzeeërs rondvoeren en Duitse gevechtsvliegtuigen boven hem vlogen. Het boek bevat foto’s en plattegronden en is een persoonlijk en fascinerend verhaal over onderduiken en verzetshelden. Het geeft daarnaast niet alleen een levensecht verslag van taaiheid, doorzettingsvermogen en ontsnappen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is vanwege het onlangs vrijgegeven materiaal een zeer waardevol oorlogsdocument.

Ik heb dit boek niet zo hoog gewaardeerd. Niet omdat ik het avontuur van de hoofdrolspeler niet waardeerde, maar om andere redenen. Het is duidelijk dat het verhaal vooral leunt op het vele onderzoek, niet op herinneringen. De auteur probeert zijn opa een belangrijkere rol te geven dan die van een boordschutter, die de pech heeft gehad om boven Frankrijk te worden neergeschoten. Hij gebruikte daarvoor soms overdreven zinnen. De kleinzoon, die zijn opa nooit heeft gekend, schrijft gedachten en emoties voornamelijk uit zijn verbeelding.

De auteur lijkt een antipathie te hebben voor de piloot en copiloot, die, zoals hij ons diverse malen laat weten, het vliegtuig hebben verlaten voor de rest van de bemanning. Je zou verwachten dat deze bemanningsleden eerst gecontroleerd zouden hebben of de rest van de bemanning veilig was, maar laten we wel wezen, het gaat om personen van 22/23 jaar oud die weinig tot geen oorlogservaring hebben. Dan lijkt mij dat je in zo’n panieksituatie al gauw voor je zelf zorgt. Bovendien zijn beiden niet al genoeg gestraft doordat zij na hun landing direct gearresteerd zijn en naar een concentratiekamp zijn gestuurd.

Het deel over de Franse ondergrondse (Resistance) was interessant, maar voor de rest was het een teleurstellend boek.

Naar mijn idee zijn de echte helden in dit verhaal de mannen en vrouwen van de Franse ondergrondse, die lijf en leden op het spel hebben gezet om onbekende mannen te helpen.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-vermiste-boordschutter/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }