De offers

De offers
Title: De offers
Genre:
Categorie:
ISBN: 9789023487586
ISBN13: 9789023487586
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.83
Format: Paperback
Tokio, 1946. Een jaar na de capitulatie van Japan is het Tokio Tribunaal in volle gang. De Nederlander Rem Brink is een van de rechters die een vonnis moeten vellen over de belangrijkste Japanse oorlogsmisdadigers. Ter afleiding van de machtsspelletjes en voortdurend wisselende allianties van zijn collega's probeert Brink het hem volstrekt vreemde en totaal verwoeste land te verkennen. Als Brink de Japanse sopraan Itchiko leert kennen, die tijdens de bombardementen op Japan haar ouders heeft verloren ontluikt er een tedere, geheime liefde die niet zonder gevaar is. Wanneer deze relatie is uitgekomen verliest Itchiko het protectoraat van haar westerse weldoenster. Haar beloftevolle toekomst ligt aan duigen en ze vertrekt zwanger naar haar geboortedorp in de bergen. Het is juist dat dorp waar vlak daarvoor in stilte gruwelijke oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden. Kees van Beijnum sleept de lezer mee in de grote morele worstelingen van zijn personages. Hij stelt onnadrukkelijk maar stellig de vraag naar goed en kwaad, en naar de morele verantwoordelijkheid van het individu. De offers beschrijft een onbekend deel uit de wereldgeschiedenis en is een sensationele leeservaring, waarin Van Beijnum een gebied betreedt waar hij en zijn lezers nog niet eerder kwamen.

Moet tot mijn schande zeggen dat ik voor dit boek nog nooit van Kees van Beijunm had gehoord. Een gemis.

Dit verhaal laat zien hoe drie levens met elkaar verweven worden. Een rechter bij het Japanse tribunaal na de oorlog, wordt verliefd op een meisje en zij geeft hem een kind. haar neef heeft 3 Amerikaanse soldaten vermoord, nadat ze een aantal vrouwen hadden verkracht, waaronder zijn zusje.

Een zeer goed geschreven verhaal, met korte hoofdstukken en afwisselende personage’s.

De jonge jurist Rem Brink wordt een van de rechters in het Tokio-tribunaal, maar al gauw gaat hij twijfelen aan de andere rechters.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-offers/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }