De Obeliskpoort

De obelisk poort
Title: De obelisk poort
Originele titel: The Obelisk Gate
Auteur:
Series Number: 2
ISBN: 9789024580460
ISBN13: 9789024580460
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.28
Format: ebook
De Obeliskpoort is het tweede deel van N.K. Jemisins prijswinnende trilogie De Gebroken Aarde. Een genrebrekende roman over klimaatverandering, rassenscheiding en onderdrukking in een wereld waarin meedogenloze natuurkrachten complete beschavingen wegvagen. Het laatste Seizoen is van start gegaan, en de mensheid vervaagt langzaam in de lange, donkere nachten en de dikker wordende asregens. Essun – voorheen Damaya, voorheen Syenite, nu wreker – heeft een schuilplaats gevonden. Maar haar dochter is nog steeds vermist. In plaats daarvan is er Alabaster Tienring – gek, wereldvernietiger, verlosser – met een verzoek dat alleen Essun kan inwilligen. Een verzoek dat het lot van de Stilte voor goed kan bezegelen. Het verhaal gaat verder met een verdwenen dochter, gevonden door de vijand, en in krachten groeiende. Een dochter wiens keuzes de wereld kunnen breken. Het gaat verder met de machtige obelisken, immer aanwezig, zwevend boven het aardoppervlak als zwijgende kolossen, en een eeuwenoud mysterie dat eindelijk samenkomt.

Dit boek heeft de Hugo Award voor 2017 gewonnen. De jury vond dit het beste roman van dat jaar. Tja… Ik heb daar mijn twijfels over. Of hebben ze een ander boek gelezen misschien?

Dit boek heeft last van het beruchte tweede boek syndroom. Het eerste boek had nog veel elementen die nieuw waren, en dat schept verwachtingen. Helaas heeft, in mijn ogen de auteur dit niet kunnen waarmaken.

Nog steeds wordt het verhaal verteld vanuit verschillende oogpunten (2 belangrijke en een minder belangrijke). Een van de oogpunten wordt verteld in de tweede persoon. De overige twee in de derde persoon.
Vooral de verhaallijn rondom Essun was waar ik het meeste problemen mee had. Haar verhaal wordt op je gedumpt. Het meeste van wat over haar wordt geschreven ben je al snel weer vergeten. Soms moest ik eventjes terug bladeren om te kijken wat ze nu precies gedaan had (of had nagelaten). Haar personage is niet verder uit ontwikkeld, en eigenlijk was ze gewoon saai. Wat mij betreft had dit niet in de tweede persoons vorm geschreven hoeven worden.

Ondanks alles zal ik ook het volgende deel lezen, want het is duidelijk dat dit boek een opzet was naar het derde, en laatste deel.

Meer
het Vijfde Seizoen1
De stenen hemel3

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-obeliskpoort-de-gebroken-aarde-2/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }