De nazi’s kenden me bij naam

The Nazis Knew My Name
Title: The Nazis Knew My Name
Originele titel: The Nazis Knew My Name
ISBN: 9789023960836
ISBN13: 9789023960836
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.43
Format: ebook
Het waargebeurde verhaal van een joodse vrouw die als blokoudste in Auschwitz voor afschuwelijke dilemma’s werd gesteld. 'De nazi’s kenden me bij naam' is het levensverhaal van Magda Hellinger, die als blokoudste werd aangesteld in Auschwitz-Birkenau en onmogelijke keuzes moest maken. Ze had de leiding over het beruchte Block 10, waar honderden vrouwen leden onder de medische experimenten die op hen werden uitgevoerd. Magda’s leven werd hiermee een balanceeract op het scherpst van de snede: met kleine daden van medemenselijkheid en moed redde ze talloze mensenlevens, maar liep daarbij voortdurend het risico om de verdenking van de SS op zich te laden en geëxecuteerd te worden. Door haar innerlijke kracht en instinct om te overleven lukte het haar om vriendschappen op te bouwen met de vrouwen die zich onder haar hoede bevonden en zelfs respect te krijgen van de nazi-officieren. Dit verhaal is gebaseerd op Magda’s persoonlijke verhaal en aangevuld door het zorgvuldige onderzoek van haar dochter Maya Lee. Het is een indrukwekkende vertelling die een beeld schept van moed en veerkracht van de menselijke geest en is een inspiratie om te blijven geloven dat het goede zelfs in de meest vreselijke situaties kan standhouden.

In dit boek wordt het levensverhaal verteld van Magda Hellinger, een Joodse vrouw die door de Nazi’s in Auschwitz-Birkenau gedwongen werd om blokoudste1 te worden.  Ze wist dat als ze dit weigerde zij vermoord zou worden. 

Het boek is geschreven door Magda’s docher, Maya. Samen met de auteur David Brewster schreef zij di indrukwekkend document. Voor haar dood in een Australisch verpleeghuis, had Magda delen van haar verhaal al op papier gezet. Bij het onderzoeken van deze papieren kwam Maya er achter dat er nog veel was dat Magda NIET had opgeschreven. Zij probeerde om de gedachten aan Magda (en de Holocaust) levendig te houden.

Magda wist dat zij het niet makkelijk zou krijgen toen zij in 1942 per veewagen naar het concentratiekamp gebracht werd. Gedurende de volgende 3 jaar deed zij alles om te proberen te overleven. Ook probeerde zij om zoveel mogelijk andere gevangenen in leven te houden.

De gruwelijke dingen die in Auschwitz en haar zusterkamp Auschwitz-Birkenau plaats vonden maken het buitengewoon ongelooflijk dat iemand het zolang heeft kunnen redden. De positie waar Magda in geplaatst was, Blockälteste  2 was er een met macht. In haar positie kon zij vele gevangenen redelijk veilig houden, terwijl zij zelf constant in gevaar was om geëxecuteerd te worden. Ze moest soms keuzes maken tussen de SS tevreden houden of de mensen in haar blok redden.  Door haar lef zijn vele vrouwen gered van de gaskamer

Jaren na de bevrijding is Magda diverse malen voor het gerecht gekomen, omdat zij beschuldigd werd van collaboratie met de Duitsers.

 

Een beetje gek is wel dat het boek bij KOBO dit boek als ‘FICTIEF’ word geclassificeerd. Ik zou persoonlijk voor (auto)biografie, WW2 hebben gekozen.

  • #10 in Fictie & Literatuur, Militair
  • #41 in Fictie & Literatuur, Psychologisch
  • #876 in Fictie & Literatuur
---
  1. dit was een truc van de SS’ers. Zo konden zij later aan tonen dat het de Joden zelf waren die het kamp beheerden en dus verantwoordelijk waren voor wat er gebeurde[]
  2. blokoudste, verantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie van het kamp, met hygiene  als een van de hoofdpunten[]
---

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-nazis-kenden-me-bij-naam/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }