De man die naar Auschwitz wilde

De man die naar Auschwitz wilde
Title: De man die naar Auschwitz wilde
Originele titel: The Man Who Broke Into Auschwitz
Author:
ISBN13: 9789044332292
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.89
Format: ebook
Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen. Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.

Deze soldaat, te werk gesteld in een concentratie kamp bij IG Farben overkomt diverse rampen. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt in Afrika, het schip waarin hij vervoert wordt getroffen door een torpedo. Denkend dat het schip zinkt, springt hij over boord en weet uiteindelijk in Griekenland te komen, waar hij uiteindelijk opnieuw gepakt wordt. Via diverse kampen in Italië komt hij uiteindelijk terecht in een concentratiekamp vlak bij Auschwitz III.

Daar ontmoet hij stiekem een Nederlandse Jood, waarmee hij tijdelijk van kleren wisselt om zodoende te kunnen ervaren wat er plaats vindt in dit kamp. Na een nacht in dit kamp weet hij weer terug te keren in het Krijgsgevangenenkamp. Na een paar maanden herhaalt hij dit nog eens. Een 3e poging mislukt op het laatste moment.

Er worden maar een paar pagina’s van dit boek gewijd aan Auschwitz en nog minder aan de 2 keren dat de auteur daadwerkelijk een nacht in dat kamp was.

Uitgekozen om met een groep andere krijgsgevangenen spullen op te halen, ziet hij hoe een Duitse SS-er een baby doodslaat.

Na zijn ontvluchting en in Engeland teruggekeerd probeert hij het gewone leven weer op te pakken.

Ik wil verder niets af doen aan de daden van deze man. Velen van ons zullen er niet eens over denken om een poging te wagen in Aushwitz te komen en daar zien wat er gebeurde.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-man-die-naar-auschwitz-wilde/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner