De maan in opstand

De Maan in opstand
Title: De Maan in opstand
Originele titel: The Moon is a Harsh Mistress
Categorieën: ,
ISBN: 9789029002639
ISBN13: 9789029002639
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.15
Format: Paperback
De Maan anno 2075 is een open strafkolonie zoals eertijds Australië. Het aantal gevangenen is echter gering; de meeste bewoners zijn vrije mensen. De bevolking leeft in tunnels en houdt er een vrolijke, multinationale samenleving op na die aan de barre omstandigheden is aangepast. De Maan produceert graan voor de hongerende massa's op Aarde, en zolang de aanvoer daarvan niet hapert, bekommert de Aarde zich niet om het lot van de Maanbewoners. Het graan wordt opgekocht door de Provoost, een soort gouveneur van de Aarde. Hij betaalt schandalige prijzen, en omdat hij ook de levering van water en energie in handen heeft, kan hij de bevolking ongestraft het mes op de keel zetten. De mensen mokken wel, maar ze weten dat ze weerloos zijn tegen de overmacht van de Aarde. Tot overmaat van ramp voorspelt de computer dat de Maan over zeven jaar leeggeplunderd zal zijn doordat het weinige inheemse water met het graan verdwijnt en niet wordt aangevuld. Als het niet zinloos was zou dit het sein zijn om in actie te komen. Dan doet Manuel Garcia O'Kelly, éénarmige klusjesman en afstammeling van ex-gevangenen, een opzienbarende ontdekking die geheel nieuwe perspectieven voor een opstand opent. Hij krijgt opdracht de reuzencomputer Mike te repareren, die verantwoordelijk is voor alle belangrijke Maaninstallties. Mike blijkt een wonderlijk nuttige en waardevolle bondgenoot te zijn... De revolutie kan beginnen!

Het begint is veelbelovend, met direct grote problemen rond kunstmatige intelligentie. Mike (kMycroft Holmes, Sherlock’s broer) is een supercomputer die van grappen en van kattenkwaad geniet.
Een ander belangrijke karakter is Manuel (Man, Mannie) en Wyoming Knott, maar meestal afgekort tot Wyoh.

Manuel leert dat de computer waar hij aan werkt gevoelens heeft, en ze worden vrienden. Hij raakt betrokken bij revolutionairen en de computer wordt een sleutelfiguur in de revolutie.

De inwoners van de Maan, ooit een strafkolonie, willen onafhankelijke staat worden, los van de Aarde. Deze revolutie wordt gepland en uitgevoerd door Mike.

Echter, de roman wijkt snel in lezingen over politiek, gender relaties, economie, en een overvloed aan andere onderwerpen. Er is veel gepraat, maar niet veel actie.

Meer
Aan zijn veters omhoog
Ruimteschip Galileo
Zwerftocht tussen de sterren
Verdwaald tussen de sterren23

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-maan-in-opstand/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }