De laatste trein naar vrijheid

De laatste trein naar vrijheid
Title: De laatste trein naar vrijheid
Originele titel: The Last Train to London : A Novel
Genres: ,
ISBN: 9789402759365
ISBN13: 9789402759365
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.14
Format: ebook
Getipt door DWDD! Dit is het verhaal van Truus Wijsmuller, de oorlogsheldin die duizenden Joodse kinderen redde. Wenen, eind jaren dertig. De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe. Maar er is licht in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is 'tante' Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS'er Adolf Eichmann om de kinderen te redden… In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan, Zofie-Helene en uiteindelijk duizenden anderen kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen? ‘Adembenemende roman en een krachtig eerbetoon aan deze helding.’ Zin 'Een van de grootste helden uit de Tweede Wereldoorlog.' Eva Jinek over Truus Wijsmuller-Meijer 'Een geweldige vertelling over de kindertransporten, een roman vol compassie, hoop en liefde.' Heather Morris, auteur van De tatoeëerder van Auschwitz 'Een briljant portret van een vrouw die het onmogelijke doet om kinderen te redden.' Kristin Hannah, auteur van De nachtegaal 'Een aanrader voor iedereen die denkt dat één persoon niet het verschil kan maken.' Karen Joy Fowler, auteur van De Jane Austen Leesclub 'Deze roman, gebaseerd op historische feiten, steekt boven het maaiveld uit. Het boek herinnert ons er op huiveringwekkende wijze aan hoe het kwaad geleidelijk aan in het dagelijks leven kan doorsijpelen.' Publishers Weekly 'Verhelderend en zorgvuldig onderzocht. Een rijke roman over een opmerkelijke vrouw, bijgestaan door een meeslepende cast van fictieve personages.' Booklist (starred review) 'Een adembenemend verhaal.' Margriet

Het boek begint in 1936.   De focus  ligt op de beroemde Kindertransporten waardoor duizenden voornamelijk Joodse kinderen uit heel Europa een veilig huis vonden. De Nederlandse Geertruida ‘(Tante) Truus’ Wijsmuller heeft diverse, vooral Joodse,  kinderen kunnen redden uit de handen van de Nazi’s.

De hoofdpersonen zijn twee tieners uit Wenen die hun zorgeloze leven leiden als andere tieners. De 15 jaar oude Stephan Neuman is de zoon van een beroemde en invloedrijke Joodse familie. Hij is een beginnende toneelschrijver, en leeft met zijn jongere broertje Walter in het enorme huis van zijn ouders, de familie Neuman, wiens chocolate bekend is in heel Oostenrijk.
Stephan’s beste vriend is  Žofie-Helene, een brilliant meisje van zijn leeftijd.  Haar moeder is hoofdredacteur van  een anti-Nazi krant.

Ergens in maart 1938 verandert hun tot dan toe zorgeloze leventje radicaal als Oostenrijk door de Duitsers wordt binnengevallen.  Stephan wordt lastig gevallen door Duitse soldaten, zij moeten hun huis verlaten en hun intrek nemen in personeelskamers van hun eigen huis. Ook worden ze gedwongen hun chocoladefabriek van de hand te doen.

Truus realiseert zich dat ze moet proberen om zoveel mogelijk kinderen voor hun eigen veiligheid moet zien te redden uit Oostenrijk en heeft een ontmoeting met Adolf Eichmann. Deze verteld haar dat 600 kinderen op de trein naar Engeland mogen vertrekken. Niet 599, maar precies 600. Zij moeten vertrekken op Sabbath, wat het haar moeilijk maakt om dit te organiseren. Veel religieuze Joden mogen niet reizen op Sabbath. Het lukt Truus echter om met hulp velen 600 kinderen tussen 4 en 17 jaar bij elkaar te krijgen.  Ook Walter en Žofie-Helene staan op de lijst. Stephan is echter net te laat om zich in te schrijven en moet wachtten op de volgende trein, als die ooit zou rijden.

Dit verhaal is goed geschreven. Er is duidelijk onderzoek gedaan naar deze Kindertransporten. De hoofdpersonages waren innemend. Zij gaven om hun families en om anderen. Truus was een echte held, maar… er waren zoveel andere helden, namelijk de ouders die hun kinderen naar een veilige land stuurden, niet wetende of zij ze ooit nog terug zouden zien.

Voor het lezen van dit boek was de kennis die ik had over de Kindertransporten zeer beperkt, en dat is nu iets verruimd. Toch heeft dit boek niet zo’n grote impact op mij gemaakt als anderen boeken over de betreffende tijd. Dat komt voornamelijk door de erg korte hoofdstukken en het feit dat er voortdurend werd gewisseld van hoofdpersoon.

Het laatste derde van het boek werd het beter en was het makkelijker om een soort band met de personages te hebben. De korte hoofdstukken en het feit dat er veel werd gewisseld tussen hoofdpersonen maakten het verhaal soms lastig om te lezen. Toch geef ik het 3.5 sterren.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-laatste-trein-naar-vrijheid/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }