De Korf

De Korf
Title: De Korf
ISBN: 9789492585554
ISBN13: 9789492585554
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.48
Format: Hardcover
Nadat kosmische straling de aarde grotendeels heeft verwoest, proberen de overlevenden in Rotterdam verder te gaan onder een kunstmatige koepel. Als er op een dag een portaal opent naar vijf jaar in de toekomst, wordt de jongen Zilver meegenomen naar een burgeroorlog die het einde van het laatste stukje beschaving lijkt te zijn. Niemand is meer hoe hij ze kende. Met zijn twee beste vrienden Kirsten en Tijmen en nieuwe, onverwachte bondgenoten moet Zilver een manier vinden om terug te gaan naar het verleden en dingen anders te laten lopen. Maar aan welke kant gaat Zilver staan als hij moet kiezen tussen de levens van onschuldige mensen en een beter morgen? Alleen als hij extreme beslissingen neemt, heeft hij een kans om te voorkomen dat de verschrikkelijke toekomst die hij heeft gezien realiteit wordt... De Korf is een post-apocalyptisch young adultverhaal. Ahmet Chakioglou creëert een fictieve toekomst voor Nederland, waarin bekende locaties nieuwe betekenissen krijgen en niets is wat het lijkt.

Debuut SF/YA verhaal van Ahmet Chakioglou, en ik moet zeggen dat het een zeer goed geslaagd verhaal is. Het had een paar kleine foutjes maar die waren niet storend.

Dit dystopisch verhaal speelt zich af in Rotterdam, maar had in willekeurig ander stad plaats kunnen vinden. In het begin had ik wat moeite om er goed in te komen, daar er zowel in de huidige tijd als in de toekomst en het verleden gebeurtenissen plaats vinden. Ook wisselt het boek nogal eens van perspectief en dan moet je weer even goed opletten.

Zoals de synopsis al aangeeft, wordt de Aarde grotendeels verwoest door kosmische stralingen. Er wordt gewerkt aan een koepel die Nederland zou moeten beschermen. Rotterdam is gekozen als nieuwe hoofdstad, en de regering neemt zijn intrek in het gebouw van ‘De Bijenkorf’.

De jonge Zilver wordt door een plots verschijnende portaal 5 jaar in de toekomst neergezet. Het land blijkt in een burgeroorlog te zijn verwikkeld. Zilver moet proberen on weer terug te gaan in de tijd, naar het exacte punt waar hij destijds verdween. Oude en nieuwe vrienden melden zich aan om hem te helpen.

Er gebeurt zoveel in dit boek, dat het lastig is om het kort samen te vatten. Het is een post-apocalyptisch verhaal, vermengd met wat Science-Fiction. De personages kwamen goed en helder over en in vrij korte tijd had je een band met ze.

De koepel bestaat al 10 jaar, en dat brengt me toch wel tot een paar vragen:

  • De gevolgen van de koepel zijn niet echt duidelijk. Er wordt koffie en thee gedronken, soms zelfs whiskey. Waar komt dat vandaan? Koffie groeit niet in Nederland, thee trouwens ook niet (of we moeten te maken hebben met een soort Ersatz koffie en thee)
  • Een benzine-station (met snoepautomaat). Waar komt de benzine vandaan? Zelfs met een hele strenge rantsoenering hou je het geen 10 jaar vol. Waar komt het snoep vandaan? Er wordt nogal flink met auto’s gereden.
  • Hoe wordt energie opgewekt? Windenergie? Of Kernenergie? Of zonnepanelen? Is de koepel doorzichtig?
  • Waar komt de zuurstof vandaan en waar blijft het stikstof? Het eten, waar komt dat vandaan.

Er zijn nogal wat tekstuele foutjes, die een editor makkelijk had kunnen redigeren. Jammer dat een epiloog ontbrak, en meer informatie over de gebeurtenissen had wel mooi geweest.  Neemt niet weg dat het een mooi geschreven boek was.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-korf/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }