De jongen op de berg

The Boy at the Top of the Mountain
Title: The Boy at the Top of the Mountain
Originele titel: The Boy at the Top of the Mountain
Auteur:
Genres: , ,
Categorie:
ISBN: 9789022588208
ISBN13: 9789022588208
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.05
Format: Paperback
Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland. Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

Het boek is toegankelijk en begrijpelijk geschreven. Sommige stukken zijn wat minder prettig, maar bevatten geen gruwelijke details.

Dit boek is geen vrolijk boek. Het begint al met de ruzies die de vader en moeder van Pierrot hebben. Wilhelm Fischer, de vader van Pierrot was een Duits soldaat die in de Grote Oorlog 1 had gevochten en daar veel had meegemaakt. Teveel zelfs. Emilie, Pierrot’s moeder was een Franse. Zij zei altijd dat haar man niet in de oorlog was gestorven, maar dat het wel zijn dood was geworden.

Toen Pierrot 4 was, verdween zijn vader zonder een spoor achter te laten. Later hoorde ze dat hij een ongeluk had gehad in Duitsland en daar was overleden. Zijn moeder stond er alleen voor, en zorgde goed voor hem, tot ook zij plotseling ziek werd (tuberculose) en overleed. In eerste instantie werd de jongen opgevangen door zijn benedenburen, de Joodse familie Bronstein, maar al gauw werd dat te moeilijk voor de alleenstaande moeder, en verhuisde Pierrot naar een weeshuis in Orleans.

Vanuit het weeshuis wordt Pierrot naar zijn tante in Oostenrijk gestuurd, waar hij kon gaan leven met zijn tante en het personeel in een mooi huis op een berg. Dat huis blijkt de ‘Berghof’ te zijn in Obersalzberg, eigendom van ene meneer Hitler Vanaf dat moment verandert het leven van de jongen heel snel. Eerst wordt hij gedwongen zijn naam te veranderen in Pieter, later komt hij steeds meer onder de indruk van Hitler en zijn gedachten.

De jongen is later medeverantwoordelijk voor de dood van zijn tante, de chauffeur en een aantal anderen.

Na de oorlog zit hij een tijdje in een gevangenenkamp. Na omzwervingen door België en Nederland (waar hij een tijdje onderwijzer is) komt hij weer terug in Parijs waar hij zijn belevenissen verteld aan zijn vriend Bronstein, die de oorlog overleefd heeft en nu een schrijver is geworden.

---
  1. De Eerste Wereldoorlog werd vaak de ‘Grote Oorlog genoemd[]
---
Meer
De jongen in de gestreepte pyjama1

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-jongen-op-de-berg/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }