De jacht op de Red October

De jacht op de Red October
Title: De jacht op de Red October
Originele titel: The Hunt for Red October
Author:
Serie:
Series Number: 3
Categorieën: ,
ISBN13: 9789022994351
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.08
Format: Hardcover
De Red October, een Russische onderzeeër boordevol zeer geavanceerde apparatuur, bevindt zich op de bodem van de oceaan. Gezagvoerder Marko Ramius koestert een persoonlijke wrok tegen de Russische autoriteiten en is bereid zijn leven én dat van de elitebemanning op het spel te zetten om zijn ontsnapping naar Amerika te realiseren. Hij heeft de vlucht tot in de kleinste details uitgedacht. De Amerikanen, die maar al te bereid zijn de Red October hun veilige wateren binnen te loodsen, zetten de agressieve commandant van de Dallas in, Bart Mancuso. De Russen zien de ontsnapping van Ramius als hoogverraad en sturen Viktor Tupolev, eens zijn meest toegewijde leerling, achter hem aan. Achttien dagen duurt de zenuwslopende jacht over de bodem van de oceaan. Achttien dagen waarin jagers en prooi volledig van de buitenwereld zijn afgesneden…

Een mooie spionage thriller die af en toe dreigt te verzanden door veel militaire jargon.

Het grootste deel van dit verhaal speelt zich af op de Atlantische Oceaan, ergens tussen Amerika en Noord-Europa.
De Amerikaanse inlichtingendienst is er achter gekomen dat de Red October een van de modernste Russische onderzeeërs is uitgevaren en dat de kapitein en zijn officieren mogelijk willen overlopen. De onderzeeër wordt achtervolgt door een groot deel van de Russische vloot. Om te verhinderen dat deze vloot de onderzeeër vernietigd wordt een plan ontwikkeld en krijgt Jack Ryan, een CIA-agent, de opdracht om dit over te brengen aan de commandanten van de USS Kennedy en de HMS Invincible.
Het speciale team dat de onderzeeër moet overnemen verongelukt echter, en zo blijft Ryan de enige die het plan kan uitvoeren.

Na veel actie lukt het Ryan om de bemanning van de Red October te krijgen en samen met de achtergebleven officieren en een kleine bemanning van de USS Dallas brengt hij haar naar de voorlopige schuilplaats. Ondertussen blijkt er nog een saboteur aan boord te zijn achter gebleven en wordt de Red October ook nog eens aangevallen door een Russische onderzeeër.

Al met al een goed te lezen boek, die, net als een aantal andere boeken van Clancy, is verfilmd.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-jacht-op-de-red-october-jack-ryan-3/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner