De houthalers – de vergeten kinderen in de Hongerwinter

Vergeten kinderen in de Hongerwinter
Title: Vergeten kinderen in de Hongerwinter
Genre:
ISBN: 9789491098147
ISBN13: 9789491098147
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.67
Format: ebook
De Houthalers waarover dit boek gaat zijn geen fictie, maar kinderen in de leeftijdsgroep van veertien tot zestien jaar die tijdens de Hongerwinter 1944-'45 erop uit trokken om voor brandhout te zorgen. Hout dat onmisbaar was voor de noodkacheltjes waarop het weinige voedsel dat er nog was bereid kon worden. De rol van die kinderen is voor vele families zo doorslaggevend geweest, dat het aantal hongerslachtoffers in het westen van ons land beperkt bleef tot 'slechts' 20.000. Die rol werd de kinderen opgedrongen door het simpele feit dat zij nog de enige leeftijdsgroep vormde die zonder problemen op straat kon zijn en oud genoeg was om dit 'werk' te verrichten. Vanaf zeventien jaar liepen jongens en mannen tot 50 jaar het risico opgepakt te worden om als dwangarbeider naar Duitsland te worden gezonden. Alleen oudere mannen konden zich nog op straat begeven. Dit boek maakt duidelijk dat zij de rol van deze kinderen nooit zouden hebben kunnen vervullen. Naar mijn weten is er nooit iets gepubliceerd dat het belang van deze Houthalers recht doet. Mijn generatie, waaruit de houthalers werden 'gerekruteerd' sterft langzaam uit. Het zijn de tachtigers van vandaag. Verwacht in dit boek geen heldendaden van pubers die onderduikers of geallieerde piloten uit handen van de 'moffen' hielden. Geen jongetjes die door Duitse patrouilles werden beschoten of achterna gezeten, laat staan het vuur op hen opende zoals in zoveel jongensboeken over de oorlog. Dit boek gaat over de dagelijkse beslommeringen van een groepje Houthalers die tot het bittere einde meermalen per week van uit de Haagse Transvaalwijk naar spergebied Scheveningen trok. Ondervoed, hongerig, in kleren waar ze uitgegroeid waren en die tot op de draad versleten waren. Stadskinderen die op klompen moesten leren lopen, in een stad die tot bijna middeleeuwse leefomstandigheden was teruggevallen.

Boek dat handelt over de wijze waarop een groep jongeren vrijwel dagelijks naar ‘het sper’ gaat om daar uit woningen uit te halen. Behalve gevaarlijk was het ook nog eens verboden. Toch moesten zij wel om aan brandstof te komen voor de noodkachel in huis.

Hoewel dit een fictief verhaal is, zijn het geen spannende avonturen, maar de doodgewone dingen die konden gebeuren als je je in oorlogstijd op verboden gebied bevond. Bevat grof taalgebruik, maar gezien door de ogen van deze jongeren (ongeveer 14 tot 16 jaar) wel begrijpelijk.
Ook de opluikende seksualiteit tussen de jongens en meisjes speelt een rol in dit boek.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-houthalers-de-vergeten-kinderen-in-de-hongerwinter/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }