De Held van Weleer

De held van weleer
Title: De held van weleer
Originele titel: The Hero of Ages
Genre:
Series Number: 3
ISBN: 9789024560745
ISBN13: 9789024560745
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 4.48
Format: ebook
Om de vrede te herstellen in het Laatste Rijk, moest Vin de Opperheer uitschakelen, maar dat liep anders af dan ze had verwacht. En nu is ook nog de Diepte terug - de dodelijke vorm van de alomtegenwoordige nevels. Zwaardere asregens en krachtiger aardbevingen dan ooit tevoren zijn een ware plaag. De mensheid lijkt ten dode opgeschreven... Vins geliefde, Elend Ventra, heeft de aanslag bij de Bron der Verheffing nauwelijks overleefd en is, nu hij zijn Nevelmenskracht heeft ontdekt, op zoek naar aanwijzingen van de Opperheer zodat hij de wereld kan redden. Zijn zoektocht verloopt niet bepaald voorspoedig. Vin voelt zich ondertussen zo schuldig over het laten ontsnappen van de vernietigende en mystieke kracht uit de Bron, dat de moed om terug te vechten haar is vergaan. Vooral als blijkt dat de kracht in staat is om de werkelijkheid te vervormen en zodoende de wereld in het tijdsbestek van een vingerknip te vernietigen.

Een episch einde aan het verhaal dat startte met ‘Het Laatste Rijk

Vin heeft in het vorige deel per ongeluk het Godachtige wezen Doem bevrijd. Sinds die tijd wordt de wereld geteisterd door de Nevels die nog meer slachtoffers maken dan voorheen. Ook de asregens zijn verergerd en nu word de wereld ook nog eens geteisterd door aardbevingen. Doem’s missie, het vernietigen van al het leven op de wereld zal al snel geslaagd zijn.

Dankzij een parel Atium, die Vin bij de Bron van Verheffing gevonden heeft, overleefd Elend de dodelijke verwondingen die hij eerder opliep. Als bonus beschikt hij sinds dat moment ook over de krachten van een Nevelmens. Dank zij een truck van Vin sluiten de koninkrijken zich samen onder Elend’s leiding. Hij en Vin zijn nu Keizer en Keizerin van Het Laatste Rijk. Zij proberen alle steden van het land aan hen te onderwerpen, en zoeken ondertussen naar de voorraden die de Opperheer in groten heeft verzameld. Ook zal in deze grotten het antwoord te vinden zijn over hoe Doem te verslaan. Er is echter een probleem. Doem kan alles wat op papier geschreven staat veranderen en is in staat om mensen te beïnvloeden. Daardoor wordt het moeilijk voor Elend en Vin om anderen te vertrouwen.

Het verhaal is, net als de eerdere delen, goed opgezet en de personages zijn goed. Wel vond ik het lastig dat er heel vaak van POV werd gewisseld. Zo ‘keek’ je in het ene moment door de ogen van Vin, en dan weer van Elend, Shazed of een van de vele anderen. Het einde was grotendeels voorstelbaar. Net als in de eerdere delen werd iedere hoofdstuk voorafgegaan door een fragment uit een dagboek, al weten we niet van wie.

Het magische systeem in deze wereld was complex, met alle soorten metalen die gebruikt kunnen worden. De vele beschrijvingen van de veldslagen (iedere zwaai, uitwijking en schijnbeweging werd beschreven) werden een beetje te veel op momenten. Hoe vaak moeten we lezen dat Elend een Koloss met een zwaai van zijn zwaard doorboorde, onthoofde, een been of  arm afhakte?

Een waardige afsluiter van deze trilogie, maar niet van deze wereld, Sanderson heeft namelijk nog een 7-tal andere boeken geschreven en een aantal ’tussendelen’, boeken die tussen 2 andere delen in vallen.

Meer
Het laatste rijk
De bron der verheffing2
Towers of Midnight13

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-held-van-weleer/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }