De grote ontsnapping

De grote ontsnapping
Title: De grote ontsnapping
Originele titel: The Big Break: The Greatest American WWII POW Escape Story Never Tol
ISBN: 9789045214535
ISBN13: 9789045214535
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.64
Tag:
Format: ebook
De grote ontsnapping, het verhaal van de grootste - maar minst bekende - ontsnapping uit een krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, begint in de stinkende latrines van Kamp Schubin in Polen. Amerikaanse en Canadese krijgsgevangen graven in afschuwelijke omstandigheden een tunnel die uiteindelijk 36 gevangenen in staat stelt om uit de klauwen van de nazi's te ontsnappen. Door deze ontsnapping wordt de beveiliging van het kamp aangescherpt en wordt Schubin omgedoopt tot Oflag 64. Meer dan 1500 Amerikaanse krijgsgevangenen worden veroordeeld tot een verblijf in dit kamp, waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt. Alle uitbraakpogingen mislukken. Tot januari 1945, als in de laatste stuiptrekkingen van de Tweede Wereldoorlog alles plotseling in hoog tempo verandert. Het Rode Leger komt elke dag dichterbij en de kampcommandant krijgt orders uit Berlijn om met zijn gevangenen naar het westen te marcheren. Nu ze plotseling niet meer door wachttorens, schijnwerpers en prikkeldraad omgeven zijn, laait de hoop om te ontsnappen fel op. In de eerste dagen van de mars lukt het 250 Amerikaanse officieren richting het oosten te vluchten, waar ze zich bij het Rode Leger aansluiten. Met de Russen trekken ze vanuit het oosten op tegen de nazi's, terwijl de Amerikaanse generaal Patton vanuit het westen een bloederige poging doet om de resterende Schubin-gevangenen te bevrijden. In dit nooit eerder vertelde verhaal volgt de auteur de POW's onder wie zich de oudste zoon van Ernest Hemingway en de persoonlijke assistent van generaal Eisenhower bevonden. is een aangrijpend eerbetoon aan de Amerikanen die alles deden voor hun vrijheid, de dappere Polen die hen met gevaar voor eigen leven hielpen en de meedogenloze nazi's die hen koste wat kost probeerden te stoppen.

Doordat er zoveel gebeurt in de diverse hoofdstukken gaat het boek best traag van start. Ook verlies je gauw het overzicht van de vele namen die gebruikt worden. Het is dan ook geen roman die je leest maar eerder een overzicht van de hele grote ontsnapping, waar je nooit eerder van hoorde.
Dit boek verteld het verhaal van (Amerikaanse) krijgsgevangenen gedurende het einde van de Tweede Wereldoorlog en dan met name die te Schubin, Polen.
Generaal Patton stuurt een taskforce onder leiding van kapitein Baum er op uit om de 300 gevangen genomen Amerikanen te bevrijden uit het kamp. Dat er veel meer kriegies waren, was iets waar niemand rekening mee had gehouden

De titel is misschien niet helemaal correct, het gaat immers niet om een grote, gecoördineerde ontsnapping, maar om diverse kleinere bij elkaar opgeteld.

De vraag die overblijft is of de reddingspoging was opgezet om de schoonzoon van Patton te bevrijden is er een die nooit beantwoord zal worden, daar de generaal vrij kort na de gebeurtenissen overleed aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-grote-ontsnapping/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }