De eliminatie

De eliminatie
Title: De eliminatie
ISBN: 9789000359295
ISBN13: 9789000359295
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.79
Format: ebook
Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en nalaat op op onze gezichten. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd. ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN. Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd. Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Aardig verhaal, dat toch nog wel enigszins voorspelbaar is. Tenminste, ik had al vrijwel vanaf het begin de juister verdachte op het oog.

Hoewel het verhaal op het eerste gezicht niet erg origineel klinkt (groep mensen in een afgesloten ruimte, maar gelukkig heeft de auteur er toch iets goeds van gemaakt. Het gaat om een divers gezelschap mensen, van een oude man in een rolstoel tot een zeer jonge baby. Het zijn succesvolle mensen uit het zakenleven, een jongen uit een migrantenfamilie, een beroemdheid, een junk… Ze krijgen een opdracht:

elimineer de helft om de rest te laten leven

In eerste instantie denken ze aan een zieke grap was, dat er ergens camera’s staan om hun reacties te filmen, maar dan dringt het tot ze door dat het echt is en komen ze voor de vraag de staan ‘wie is het waard om te overleven?’ De oude man, de zieke man, de baby? Of toch de beroemdheid, de junk?

Een mooi geschreven boek, maar de epiloog viel tegen. Ook had het mooi geweest als er een aantal hoofdstukken waren waarin we de dader aan de slag zagen met de voorbereidingen.

Al met al wel een aanrader

Meer
De executie

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/de-eliminatie/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }