Bommen op ons huis

bommen op ons huis
Title: bommen op ons huis
Genres: ,
ISBN: 9789025876760
ISBN13: 9789025876760
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 3.83
Format: ebook
‘Vliegtuigen,’ zegt Fien. ‘Heel veel vliegtuigen. Ik kan uit mijn raam alleen niet zien waar ze heengaan.’ ‘Jij was op weg naar het dak,’ begrijpt haar vader. Hij haalt zijn hand door zijn haar. ‘Ga maar vast. Ik kom zo.’ Fien is wakker geworden van de vliegtuigen. Het is oorlog! Fien vindt het eerst vooral spannend, maar voor haar beste vriend en buurjongen David ligt dat anders. Hij is joods en vijf jaar geleden met zijn vader uit Duitsland naar Nederland gevlucht. Nu moet hij weer vluchten. Naar een tante van Fien in Middelburg. Vier dagen later denkt Fien heel anders over de oorlog. Bommen vallen op de stad Rotterdam en op haar huis. Bijna alles is ze kwijt, haar huis, haar vader… Met een overspannen moeder en haar kleine broertje vlucht nu ook zij naar de tante in Middelburg. Maar de vraag is of dat verstandig is. In dit boek vertelt Martine Letterie over de eerste dagen van de oorlog in Rotterdam. Het bombardement veranderde de stad voorgoed, en daarmee het leven van de bewoners. Het doel werd bereikt: de Nederlandse regering capituleerde. Nederland stopte met vechten tegen de Duitsers. Heel Nederland… behalve Zeeland. Dat is een vergeten deel van de Tweede Wereldoorlog, net als het bombardement dat na Rotterdam nog kwam: op Middelburg.

Door de ogen van Fien, een 12-jarig meisje, zien we de verschrikkingen van de eerste oorlogsdagen. Zij maakt mee hoe de vader van haar buurjongen, David, zelfmoord pleegt, hoe eerst Rotterdam en later Middelburg gebombardeerd wordt. We volgen Fien, haar broertje Rob en haar moeder op hun weg naar een veilige plek.

Goed en duidelijk beschreven. Niets verhullend, maar ook niet angstwekkend. Ik denk dat dit boek zeker indruk zal maken op de doelgroep. Dat heeft het op mij al gedaan.

Dit boek gaat nou eens niet over de grote helden, maar juist over de onbekende helden, zoals Fien, die zich ontfermt over haar kleine broertje en haar moeder tijdens en na het bombardement op Rotterdam en Middelburg. Zij houdt de familie gedurende de week bij elkaar. Zij komt voor onmogelijke opgaven te staan, maar slaat zich er toch moedig door heen.

Meer
Oorlog zonder vader
Verzet tegen de vijand
Hanna's Reis

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/bommen-op-ons-huis/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }