Biggles begraaft de strijdbijl

Biggles begraaft de strijfbijl
Title: Biggles begraaft de strijfbijl
Originele titel: Biggles buries a hatchet
Auteur:
Genre:
Serie:
Series Number: 52
Categorieën: ,
In de loop der jaren was Biggles zozeer gewend geraakt aan onvoorziene en spectaculaire gebeurtenissen dat nog maar weinig zaken hem met oprechte verbazing konden vervullen. Maar de bokkesprong die zijn lot deze kleer maakte, deed de anders zo koelbloedige politiepiloot toch wel even de wenkbrauwen fronsen, want zelfs Biggles had in de verste verte niet kunnen vermoeden dat er nog eens ooit een beroep op zijn welwillendheid zou worden gedaan ten behoeve van zijn taaiste en verbitterdste vijand. En dat gebeurde inderdaad toen een zekere Fritz Lowenhardt hem op de hoogte kwam stellen van de netelige positie waarin zijn oom verkeerde en daar meteen een verzoek om hulp aan vastknoopte. Die oom heette Erich von Stalhein en zat als een ontluisterde majesteit gevangen in een strafkolonie ergens achter het IJzeren Gordijn. Wat precies Biggles' motieven waren om aan deze noodkreet gehoor te geven, is voor het ogenblik van ondergeschikt belang. Zijn besluit om zijn tegenstander en kans te geven, stond in ieder geval vast en dat betekent dat wij hem in dit boek kunnen volgen naar het strafeiland Sakhalin. Voor één keer vochten Biggles en von Stalhein aan dezelfde kant, maar het valt niet met zekerheid te voorspellen of door dit voorval de voorheen zo veelvuldig gehanteerde strijdbijl in de toekomst ook begraven zal blijven.

Dit is het beste Biggles verhaal dat ik gelezen heb.

De twee oude vijanden (Biggles en von Stalhein) hebben elkaar al heel lang naar het leven gestaan, en het wekt dan ook geen verwondering dat Biggles het in eerste instantie helemaal niets kon schelen toen hij hoorde dat von Stalhein in een Russische gevangenis zat. Tot Fritz, de neef van von Stalhein en de boodschapper van het bericht, in Londen werd neergestoken.
Commodore Raymond verzoekt Biggles om alles te proberen om von Stalhein uit de gevangenis te krijgen. Dit leidt tot een aantal spannende avonturen.

Biggles krijgt hulp van een ex-gevangene (Miskow) die een gegronde hekel had aan de bewakers, en een ontsnapte Amerikaan om zijn opdracht uit te voeren.

Een van mijn favoriete quotes: “U zult in ieder geval een sigarettenetui en een monocle moeten kopen. Zonder die dingen zou u echt niet dezelfde von Stalhein zijn, zoals wij hem gekend hebben”

Meer
Biggles en zijn makkers19
Biggles als detective34
Biggles en de interpol54
Biggles en zijn basis92

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/biggles-begraaft-de-strijdbijl-biggles-52/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
@media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }