Alfred Mozer; Duitser – Nederlander – Europeaan

Alfred Mozer
Title: Alfred Mozer
Auteur:
Categorie:
ISBN: 9789053455487
ISBN13: 9789053455487
Book URL: GoodReads.com
Alfred Mozer (1905-1979) was een belangrijke voortrekker van de Europese beweging. Al qua afkomst en levensloop was hij een Europeaan, geboren in München als zoon van een Hongaarse vader en een Duitse moeder. Hij groeide op in een socialistisch milieu en werd een politiek actieve journalist. Hartstochtelijk verdedigde hij de zwakke Duitse democratie tegen het oprukkend nazisme. Al in 1933 moest hij naar Nederland vluchten. Zijn Duitse nationaliteit werd hem ontnomen, hij was ‘onwaardig Duitser te zijn’. Er volgden zeven jaren van politieke ballingschap in Amsterdam en daarna vijf oorlogsjaren in eenzame onderduik in Poortugaal bij Rotterdam. Na de oorlog werd hij Nederlander. Hij sloot zich aan bij de pvda en werkte zich daar op tot Internationaal Secretaris. Daarnaast werd hij actief in de Europese federalistische beweging en bouwde een indrukwekkend internationaal netwerk op. In 1958 werd hij politiek adviseur en kabinetschef van de eerste Nederlandse Eurocommissaris in Brussel, Sicco Mansholt. Mozers leven en werk speelden zich af tegen de achtergrond van dramatische ontwikkelingen in Europa: de Eerste Wereldoorlog, de ondergang van de Weimarrepubliek, de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen hiervan ondervond hij aan den lijve. Het maakte hem na de oorlog tot een hartstochtelijk pleitbezorger van een verenigd Europa. Niet alleen vanwege de nieuwe dreigingen die voortvloeiden uit de Koude Oorlog, maar ook vanuit een voortdurende zorg over een mogelijke terugval naar oude en nieuwe vormen van eng nationalisme. Alfred Mozer was een begenadigd en productief spreker en schrijver, die zijn opvattingen met overtuiging en humor overbracht. Dit boek vertelt het verhaal van zijn rijk en veelbewogen leven. Op beslissende momenten toonde hij grote moed en vastberadenheid. Van Duitser werd hij Nederlander en vervolgens een overtuigd Europeaan, die bijdroeg aan de opbouw van het huidige Europa.

Moeilijk om hier echt een waardering voor te geven, daar dit een biografie is, en geen boek dat je ‘eventjes’ leest. Ik heb dan ook geen echte review geschreven.

Quote van https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Mozer

Alfred Mozer (Kassel, 15 maart 1905 – Arnhem, 12 augustus 1979) was een verzetsstrijder en sociaal-democraat.
Vanaf oktober 1940 zat Mozer ondergedoken in Poortugaal waar hij commentaren schreef op de oorlogsgebeurtenissen. Ze werden gelezen door de intellectuelen van het dorp zoals medewerkers van de psychiatrische kliniek ‘Maasoord’ In het begin verschenen de commentaren zonder titel, in het laatste oorlogsjaar kregen ze de naam De Kieuwelander mee. Toen na de spoorwegstaking de elektriciteit was uitgevallen liet Alfred Mozer dagelijks bulletins verschijnen waarvoor hij in de nacht naar de radio luisterde. Met een verborgen radio ontving hij Radio Oranje.

Het interessantste van dit boek voor mij was dat het gedurende 5 jaar plaats vond in de plaats waar ik woon, en dat Mozer ondergedoken heeft gezeten in het huis waar nu mijn ouders wonen.

In de na-oorlogse jaren werd Mozer vooral actief als voorvechter van de Europese beweging.

Hoewel een moeilijk boek, leest het toch redelijk snel.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/alfred-mozer-duitser-nederlander-europeaan/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }