10 mei 1940

10 Mei 1940
Title: 10 Mei 1940
Genres: , ,
Categorie:
ISBN: 9789051797213
ISBN13: 9789051797213
Book URL: GoodReads.com
Goodreads Rating: 2.75
Format: Paperback
10 mei 1940. Het belooft een stralende lentedag te worden. Maar dan, in de prille ochtend… komen de moffen. Net als de rest van Nederland worden de hoofdpersonen van dit boek in de Achterhoek en Rotterdam overdonderd door het plotselinge geweld van Duitse bommenwerpers. George Knottnerus voert zijn lezers mee in de oorlogsstrijd en maakt ze deelgenoot van de beproevingen, de angst en de bombardementen. Maar het leven gaat door, móet door. Mensen worden verliefd, trouwen, krijgen kinderen. Om te overleven is de een gedwongen om onder te duiken, de ander gaat in het verzet. Twee boezemvrienden raken verstrikt in dilemma's van leven en dood. Een groot geheim brengt hun vriendschap in gevaar. Wie blijft er uiteindelijk over met schone handen? Deze roman is gebaseerd op historische gebeurtenissen. Twee drama's die in dit boek worden beschreven, zijn tot nog toe in de geschiedenis onderbelicht gebleven; het eerste is het bombardement door Amerikaanse bommenwerpers in maart 1943. Dit 'vergeten bombardement' kostte destijds aan honderden Rotterdammers het leven. Een andere verschrikkelijke gebeurtenis betreft de represaille van de Duitsers in Varsseveld, voor een aanslag die was gepleegd door een verzetsgroep. Daarbij werden 46 onschuldige mensen door een nazi-vuurpeloton vermoord.

Een jongen uit de Achterhoek, zoon van een protestante dominee, en een katholiek meisje uit Rotterdam raken verliefd op elkaar. Dit tegen de dreigende achtergrond van de Mei-dagen van 1940.

Tim woont samen met zijn ouders, broers en zus in het Achterhoekse Varsseveld. Tegen de achtergrond van het oprukkende Nationaal Socialisme in Duitsland, ontdekt Tim de liefde.

Het leven van het gezin veranderd al voor de Duitse inval van Nederland. Vader meldt zich als veldprediker bij het leger, en de oudste zoons worden gemobiliseerd. Tim is teleurgesteld als hij wegens hooikoorts wordt afgekeurd.
Na de oorlogsdagen raakt hij betrokken bij het verzet. Hij helpt geallieerde piloten en Joden met onderduiken.

Het gewone leven gaat echter ook gewoon door en tijdens een bezoek aan Rotterdam raakt Tim verliefd op een meisje. Zij is echter katholiek. En dat is de tijd van verzuiling een groot probleem. Een ander probleem is dat zij eigenlijk verliefd is op zijn vriend Henk Jan. Deze is echter al getrouwd en heeft een dochtertje. Het toeval wil dat Tim ook op dit meisje verliefd is geweest.

Het boek besteed kort aandacht aan het ‘vergeten bombardement’ in 1943, waarbij de geallieerden Rotterdam bombardeerden, met de dood van 400 burgers tot gevolg. Ook werd aandacht gegeven aan de executie van 46 inwoners van Varsseveld na de aanslag op een 4-tal Duitsers. Deze beide feiten zijn goed verweven in verhaal.

Het verhaal is een leuke aanvulling aan de reeks boeken die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde, maar voor diegene die al meer gelezen hebben over dit onderwerp voegt het weinig tot niets toe aan nieuwe inzichten, en is het niet meer dan gewoon weer een liefdes/oorlogs-roman. Wat mij vooral stoorde was het feit dat er vrij openlijk gesproken werd over het verzet.

Permanent link to this article: https://edwinleest.ddns.net/index.php/review/10-mei-1940/

Als affiliate bij BOL.com krijg ik een klein percentage van alle verkopen via links op deze sites.
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner @media print { @page { margin: 5mm !important; } } /* Use the Inter Font */ @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; }